10. spektakularna Bitka kod Stubice

Spektakularna Bitka kod Stubice ove godine slavi desetu godišnjicu uz dosad najraskošnije uprizorenje i žestoki Buna party (Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban).Buna traje! Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za ‘pravicu’! Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala ‘šake’ tadašnjoj vlasteli, prije deset godina rekonstruirana je od strane udruge Vitezova zlatnog kaleža i postala ‘simply the best’ manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja. Ove godine i počinje kada i stvarna bitka, one daleke 1573., kada su goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele. Deseta jubilarna donosi i puno iznenađenja, što od same bitke koja će biti opremljena pravim autentičnim oružjem iz toga doba, još većim brojem statista, njih tristotinjak iz hrvatskih i nekih europskih udruga, te dosad najvećim Buna partijem. Naime, Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban zabavljat će sve prisutne nakon žestoke i dosad najveće bitke.

Bitku​ kod Stubice predvodio ​je vođa pobunjenih seljaka i kmetova Matija Gubec. Ove godine sudjeluje najveći broj statista i boraca na bojnom polju, vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovnim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle s dimnim efektima. Pregršt oružja iz tog doba helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile, koplja, ukrstit će se u dosad neviđenoj bitki, a organizatori najavljuju još brojna iznenađenja.

Bitka kod Stubice je ocijenjena nagradom Simply The Best za najbolji povijesni prikaz u 2015. godini, a medijski i od strane publike najpraćenija je hrvatska manifestacija. Razlog tome je i izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tijekom cijelog dana uključuje i staro i mlado. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

Manifestacija počinje 4. veljače ​’Puntanjem seljaka’. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje ‘puntanje kmetov’ tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu bunu. Dan prije bitke u šatoru u Parku Jure Stubičanca počinje zagrijavanje na Fešti kod Stubice.

Spektakularna ‘Bitka kod Stubice’ – vjerni prikaz bitke na stubičkom polju ​održat će se u subotu 10. veljače. Cjelodnevni program počinje od 11 sati kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Centralna bitka počinje u 15 satina bojnom polju kod Majsecovog mlina.

I ove godine Grad Zagreb se pridružuje s besplatnim linijama ZET-ovih autobusa, koji polaze ​od 10.15 svaki sat vremena s Glavnog kolodvora, također je organiziran i prijevoz cugom Gupčevih puntara za samo 5 kuna koji polazi iz Zagreba u 10.15 sati a povratak je u 18.30 sati. Stoga naoružajte se dobrim raspoloženjem i pravac u Stubicu na dosad neviđenu bitku.

V. M. / Foto: Ivan Šuvak Martinović


 
Tagged: , , , , , , , , , , ,