100 godina Ex Ponta Ive Andrića

Napretkov kulturni centar u Zagrebu u srijedu, 12. prosinca (19 sati) u Kutku nobelovca Ive Andrića svečanim će otvorenjem programa Zavičajnog muzeja Travnik obilježiti 100 godina od izdanja knjige ‘Ex Ponto’ kojom je započeo književnički put.Program je koncipiran u tri dijela. U prvom dijelu je izložba ‘Iz progonstva, nakon 100 godina’, koja predstavlja petodnevnu umjetničko-muzeološka ekskurziju kreativnog tima koji je boravio u mjestima gdje je Andrić stvarao svoju prvu knjigu (Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb i Krapina). Slijedeći književnikove biografske tragove, ekipa koju su činili glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžip te kustos Enes Škrgo, stvorili su tematski foto i video session koji će biti prikazan zagrebačkoj publici.

U drugom dijelu bit će predstavljena knjiga ‘Ex Ponto’ u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik, koja sadrži uz originalni tekst poezije u prozi i predgovor prvom izdanju iz 1918., koji je napisao Niko Bartulović. Knjiga sadrži i tekst o kronologiji nastanka prvog izdanja, esej Ivana Lovrenovića ‘Andrić i poezija’, izvod iz kritika i prikaz, biografska izdanja i prikaze.

U trećem dijelu bit će predstavljena i prigodna filatelistička kuverta, koja predstavlja doprinos obljetnici, a nastala je u suradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

U programu sudjeluju Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik i Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

M. M.


Tagged: , , , , , , , , ,