12. ZagrebDox: Svečana dodjela nagrada

U subotu u 19 sati u dvorani 2 Cineplexxa bit će svečano proglašeni pobjednici 12. ZagrebDoxa. Saznat ćemo tko su dobitnici službenih nagrada: Velikog pečata za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa, Velikog pečata za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa i Malog pečata za najbolji film mladog autora do 35 godina.12. ZagrebDox-dodjela nagradaZagrebDox dodjeljuje i posebne nagrade, nagradu u kategoriji Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, zatim nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih i nagradu Mojoj generaciji koju dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski autorima koji su u dokumentaristici prisutni dugo i kvalitetno.

Sesije Q&A održat će se nakon filmova iz regionalne konkurencije, s redateljicom filma Tyndall Fatimom Bianchi (dvorana 1, 17 sati), te s Adnanom Smajićem, redateljem filma Zovem se Adnan i neću vas raznijeti i s Jasmilom Žbanić, redateljicom filma Jedan dan u Sarajevu, u programskom bloku od 18 sati u dvorani 5.

Posljednjeg dana festivala na programu će biti Happy Dox Nežigosani Philipa Baribeaua o četvorici prijatelja koji kreću na epsko putovanje u sedlu duž netaknutih zabiti američkog zapada (dvorana 3 u 19 sati), zatim Factumentarac U potrazi za snom Mladena Mitrovića, dobitnik nagrade publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala (dvorana 1 u 21 sat) te biografski doks Nazvao me Malala Davisa Guggenheima, portret dobitnice Nobelove nagrade za mir Malale Yousafzai (dvorana 2, 17 sati).

U istom programskom bloku u dvorani 2 u 20 sati gledat ćemo i radove dvojice majstora doksa: film o mladim ruskim balerinama Varicella Viktora Kossakovskog i Vrata jaganjca, film o misterioznom čudu krštenja redatelja Audriusa Stonysa. Glumačku legendu Marlona Branda upoznat ćemo u biografskom doksu Slušaj me Marlone Stevana Rileyja u dvorani 4 u 20 sati, a saznat ćemo i kakve su bile reakcije ruske gay mladeži na zakon protiv ‘promicanja homoseksualnosti’ među mladima u filmu Djeca 404 Pavela Lopareva i Askolda Kurova u dvorani 3 u 15 sati. Gledat ćemo i film o političkim događanjima nakon najkrvavijih izbora u Africi, Demokrati redateljice Camille Nielsson, u 22 sata u dvorani 5.

Z. D.


12.ZagrebDox-To Doc or Not to Doc

12. ZagrebDox: Rasprava o budućnosti autorskog dokumentarca


Protagonisti i redatelji filma Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera
12. ZagrebDox: Domaće i regionalne premijere


12. ZagrebDox-domaći filmaši
12. ZagrebDox: 16 premijera domaćih dokumentaraca


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,