13. Samoborski jazz festival

Samobor od 19. do 28. svibnja godine, po 13. puta postaje grad vrhunskog jazza, u organizaciji najstarije gradske glazbe u Hrvatskoj – Gradske glazbe Samobor.Gosti festivala ove godine su Borna Šercar’s Jazziana Croatica koji otvaraju festival, a slijede Joe Kaplowitz 4 in 3+1, Vedran Ružić, Tomislav Goluban Band, Igor Geržina s gostima, dok će Gradska glazba Samobor s gostima zatvoriti festival. Svi koncerti održat će se u Havana baru, u samoborskoj kino dvorani, te pod šatorom na Trgu kralja Tomislava, a ulaz na njih je besplatan.

Gradska glazba Samobor osnovana je 1807. godine, a autor projekta i idejni začetnik Samoborskog jazz festivala je Dubravko Mihalinec. Ovaj projekt osmišljen je u trenutku nastajanja jednog novog, skladnog, prije svega amaterskog glazbenog društva. Sami članovi svirači Gradske glazbe Samobor željeli su sudjelovati u nečem novom, kvalitetnom, biti dio nečega po čemu će ih se pamtiti kao što mi pamtimo osnivača Gradske glazbe Samobor Josipa Herovića i njegovu ‘Malu harmoniju’ iz 1807. godine.

Svi svirači su, kao i u većini hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara danas, školovani glazbenici, bilo s osnovnim, srednjim ili akademskim obrazovanjem, ali svi odreda to rade zato što to vole. Orkestar je posljednjih godina proglašavan najboljim amaterskim puhačkim orkestrom Zagrebačke županije, a 2010. godine Gradska glazba Samobor osvojila je treće mjesto na Državnom susretu amaterskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom u konkurenciji 18 orkestara, jedina svirajući i jazz. U lipnju 2015., na poziv HRT-a, snimljene su dvije emisije iz ciklusa ‘Majstori svirači’, i koncert u maloj dvorani Lisinski. Film je bio emitiran na HRT 3 u prosincu 2015.

U lipnju 2016. objavljen je CD hrvatske tradicijske glazbe u novim aranžmanima koje potpisuju Silvije Glojnarić, Ante Gelo, Igor Geržina, Luka Žužić, Joe Kaplowitz, Zoran Šćekić i Marin Hrašćanec. Nosač zvuka je ove godine nominiran za prestižnu nagradu Porin u kategoriji etno glazbe za najbolji album godine. Glazbu od 2003. godine uspješno vodi predsjednica Vesna Mihalinec, a od te je godine do danas dirigent prof. Robert Polgar.

I. K.


Zagreb Jazz Portrait: 25 godina djelovanja


Vesna Pisarović: Baladom najavljuje album prerada domaćih klasika


Matija Dedić otvorio prvi Rab Jazz Festival


 
Tagged: , , , , , , ,