15. Human Rights Film Festival u Zagrebu i Rijeci

Novo izdanje Human Rights Film Festivala po petnaesti će put u prosincu zagrebačkoj i riječkoj publici ponuditi niz angažiranih, autorskih nezavisnih filmova iz kinematografija diljem svijeta. 15. HRFF održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. 

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije. Domaća će publika tako upravo na festivalu imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine koji za cilj imaju ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme. 

Kao najznačajniji novitet, Festival ove godine predstavlja program pod nazivom ‘Sjedinjene Države Levanta’ koji će se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. 

Naslov ‘Sjedinjene Države Levanta’ sugerira da živimo u dobu krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskom istoku. Pa će tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). 

U sklopu spomenutog programa, Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje, po prvi puta će u Hrvatskoj predstaviti suvremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, Revija će predstaviti šest književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine i objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta ‘Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju’. 

Human Rights Film Festival u sklopu programa ‘Sjedinjene Države Levanta’ prikazat će sedam filmova. Dva naslova donose priče iz Levanta: ‘City of Ghosts’ američki je dokumentarac nagrađivanog redatelja Matthewa Heinemana (‘Zemlja kartela’) koji prati djelovanje grupe sirijskih medijskih aktivista koji su se udružili nakon okupacije ISIS-a 2014. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu publike na CPH:Doxu kao i nagradu žirija na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Sheffieldu. 

‘Nowhere to hide’ je norveško-švedski dokumentarac u režiji Zaradashta Ahmeda; među brojnim priznanjima, osvojio je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu IDFA 2016. godine. Film prati medicinskog brata u bolnici u Jawali, dijelu u centralnom Iraku nazvanom ‘trokut smrti’, koji je tamo radio u periodu otkada je američka vojska napustila zemlju (2011.) do dolaska ISIS-a 2014. 

Ostalih pet naslova bave se i na različite načine i teme propituju političke fenomene, stanje i poziciju američkog društva danas. U dokumentarcu ‘Did You Wonder Who Fired the Gun?’ autor Travis Wilkerson putuje u Alabamu kako bi istražio priču o svojem pradjedu rasistu koji je ubio Afroamerikanca. ‘The Reagan Show’ je dokumentarac u režiji autora Sierre Pettengill i Pacha Veleza, koji uključuje isključivo arhivske snimke vijesti i materijal iz Bijele kuće, sa ciljem da zabilježi mandat predsjednika-glumca Ronalda Reagana. 

‘En el Septimo Dia’ povratak je legendarnog indie-redatelja Jima McKaya nakon 13 godina i donosi priču o meksičkim radnicima u New Yorku i stalnom sukobu između nade u ostvarenje „američkog sna“ i teške radničke svakodnevice. McKay, kao dugogodišnji Brooklynac priču donosi „iznutra“ sa snažnim osjećajem za detalje i iskrenom empatijom.

‘Beach Rats’ je američki igrani film Elize Hittman, u čijem je središtu tinejdžer koji provodi dane eksperimentirajući s drogama i komunicirajući sa starijim muškarcima preko interneta, sve sa ciljem da pobjegne iz svojeg doma u Brooklynu. Redateljica Hittman nagrađena je za režiju na festivalu u Sundanceu, dok je film osvojio i nagradu za najbolji igrani film na festivalu u Hamburgu kao i nagradu žirija na nezavisnom filmskom festivalu u Bostonu. 

‘The Florida Project’ novi je film višestruko nagrađivanog redatelja Seana Bakera o šestogodišnjoj djevojčici koja odrasta s buntovnom majkom u motelu na periferiji Orlanda u Floridi, obojenom u bojama obližnjeg zabavnog parka Disney World. Riječ je o zapaženom i šarmantnom ostvarenju koje progovara o američkim nižim slojevima, s fokusom na djetinjstvo i odrastanje.  

Program ‘Sjedinjene Države Levanta’ čine još i predavanja, tribine i projekcije, a izdvajaju se dva predavanja Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu te događanja fokusirana na pitanja izbjeglica s Bliskog istoka – projekciju talijanskog filma ‘S mladenkine strane’ u prisustvu autora i svjetsku premijeru dokumentarnog filma ‘Dobri domaćini’ Andreja Korovljeva.

Human Rights Film Festival realiziran je u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija i državnih institucija, kao i kulturnih i diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj. Posebno se ističe višegodišnja suradnja s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj vezana uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, a koja će se i ove godine odvijati u obliku Akademije Saharov, kao i brojni programi u suradnji sa zakladom Solidarna.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine sa ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.  

I. S.


14. Human Rights Film Festival: Poziv na promišljanje

Tagged: , , , , , , , , ,