15. Venecijansko bijenale: Izvještaj s bojišnice

Čileanski arhitekt Alejandro Aravena, direktor 15. Venecijanskog bijenala arhitekture, autor je središnje izložbe pod naslovom ‘Izvještaj s bojišnice’, postavljene na ulaznom dijelu Arsenala i u Centralnom paviljonu u Giardinima.Venecija-15. bijenale arhitektureFotografija na svim bijenalskim materijalima prikazuje gospođu srednje dobi, odjevenu u jednostavnu haljinu i s maramom na glavi, kako usred pustinje stoji na limenim ljestvama. Radi se o njemačkoj matematičarki i arheologinji Mariji Reiche (1903.-1998.), koja se desetljećima bavila proučavanjem linija u pampama nedaleko grada Nazca u Peruu. Naime, kako se radi o crtežima velikih dimenzija, moguće ih je u cijelosti vidjeti isključivo s povišenog mjesta (potpuno iz aviona), a nikako s tla.

Kao što je Reiche pokušavala sagledati nazco linije s povišenog mjesta na vrhu ljestava, tako je Aravena svojim odabirom arhitekata i njihovih projekta pokušao otkriti nove mogućnosti koje pruža arhitektura. Zato su ulazne dvorane u oba izložbena prostora izvedene od odbačenih metalnih šipki i ploča korištenih na prijašnjim bijenalima. Među odabranim primjerima ima doista svega: spoj ruralnog i urbanog, odnosno tradicionalnog i inovativnog, stvaranje umjetnog krajolika koji će se uklopiti u prirodni, revitalizacija hutonga, uključivanje neobičnih oblika kao pomak prema novom poimanju arhitekture, izgradnja koja pretpostavlja nove socijalne uvjete (migracije i emigracije), uvođenje poljoprivrede kao regeneracije krajolika i slično.

Zlatnog lava za najboljeg sudionika u sklopu središnje izložbe dobili su arhitekti iz tima Gabinete de Arquitectura, Praguay, NLE iz Nizozemske dobitnik je Srebrnog lava za mladog obećavajućeg sudionika, dok je specijalnom nagradom nagrađena Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, Italija (svakodnevno diže na razinu bezvrenmenog u borbi protiv banalnosti i mediokritetstva).

Dobro je činiti dobro!

Naslovom središnje izložbe ‘Reporting from the Front’ (Izvještaj s bojišnice) direktor Venecijanskog bijenala, Alejandro Aravena, dao je smjernice svim sudionicima, posebice nacionalnim predstavnicima, koji su se svojim projektima nastojali uklopiti u predloženu temu. Uoči otvorenja, međunarodni žiri je proglasio najbolje nacionalne paviljone i dodijelio im nagrade. Zlatnog lava za najbolji nacionalni nastup dobio je Španjolski paviljon (Giardini) za svoj projekt ‘Unfinished’. Veliki graditeljski zamah zaustavila je ekonomska kriza, pa su brojne zgrade ostale nedovršene i u tom su zaustavljenom stanju prozvane ‘moderne ruine’. Nužnost njihovog dovršetka prenamjenom ili odabirom drugačijih materijala traži ozbiljnu i pažljivu analizu, ali i dodatnu kreativnost! Posebna su priznanja dobili Paviljoni Japana (Giardini) i Perua (Arsenale). Dok se japanski arhitekti ‘bore’ s mnogoljudnošću na malom teritoriju i nužnošću humanog kolektivnog stanovanja, peruanski se arhitekti ‘bore’ s amazonskom prašumom u kojoj nastoje sagraditi škole (vrlo duhovit postav sa školskim namještajem obješenim za noge).

Olga Vujović / Foto: www.labiennale.org


we need it-we do it - to trebamo-to radimo
Arhitekti vladaju Venecijom

Tagged: , , , , , ,