16. Festival europske kratke priče u Zagrebu i Rijeci

U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče očekuje nas preko trideset autora iz dvanaest zemalja koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata…

Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi, ponovno dolazi u Zagreb i Rijeku: šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše pred zagrebačku i riječku publiku, gdje će u različitim prostorima kulture autori i autorice pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina. Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka.

Festival započinje u nedjelju, 28. svibnja, neformalnim otvorenjem kodnog naziva ‘Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!’, na kojem domaći pisci Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača kuhaju za svoje inozemne kolege, a nastavlja se službenim otvorenjem u kazalištu Gavella, gdje Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, o nastanku priče razgovara s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.

U foajeu Gavelle prvu će nas festivalsku večer rasplesati Rasputin Orchestra, tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.

Afričko-europski književni dodiri

Naglasak je ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire. S nama su tako Chika Unigwe, nigerijska autorica koja živi u Belgiji i piše na engleskom i nizozemskom jeziku, Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu, te Ondjaki, angolski književnik s brazilskom adresom. O iskustvu izbjeglištva svakako mnogo za reći ima i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, iz kojeg zbog svojih redateljskih podviga koji nisu bili po volji režimu 2004. kao izbjeglica odlazi u Finsku, gdje postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša.

Bogat domaći program

I ove godine FEKP surađuje s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje na popodnevnim programima sudjeluju domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze, dok će se na ‘Satu na radionici kratke priče’ u suradnji s Centrom za kreativno pisanje u Booksi razgovarati o glavnim sastojcima za pisanje dobre priče.

Na već tradicionalnom programu rezerviranom za domaće kratkopričaše pod nazivom ‘Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke priče’, Kruno Lokotar predstavlja ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac ‘Nisam’, Valenta Pavlića s Evanescom i Noru Verde s novom zbirkom priča ‘O ljubavi, batinama i revoluciji’. Najavljeni/a gost/gošća iznenađenja bit će i dobitnik/ca FEKP-ove nagrade za kratku priču.

Večeri u &TD-u

Druga i treća festivalska večer rezervirane su za tribine ‘Otkrivanja Europe’ u polukružnoj dvorani &TD-a, a na večernjim čitanjima svoje će priče čitati deset stranih autora. FEKP je postao omiljen književni festival upravo zbog večernjih čitanja u &TD-u, na kojima autori nakon kratkog razgovora čitaju priče na materinskom jeziku, dok publika prati hrvatski i engleski prijevod. Tako ćemo imati priliku čuti priče na talijanskom, španjolskom, francuskom, arapskom, portugalskom i engleskom jeziku.

Luka Rijeka

Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja i gošće upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, ‘Luka Europa’, na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.
FEKP će se tako 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u botelu Marina, gdje će jedanaest autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Promocije i G točka

Na ovogodišnjem Festivalu promovirat će se dvije knjige, ‘Irački Krist i druge priče’ Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio „možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika“, te Ondjakijevu knjigu ‘Prozirni’, ljubavnu priču angolskom glavnom gradu.

Festival se zatvara u petak, 2. lipnja, ponovno u kazalištu Gavella, programom već pomalo kultne zagrebačke G točke, gdje razgovaramo, čitamo i slušamo tri sjajne kratkopričašice. Predstavljamo europski književni projekt ‘New Voices’ i dvije njegove ovogodišnje laureatkinje – Asju Bakić i Bronku Nowicku – te novu zvijezdu talijanske književnosti, Igiabu Scego. Muzičkom pozornicom drmat će hrvatska inačica kralja rock’n’rolla: D’Elvis, svima dobro poznat.

Autori
Asja Bakić (Hrvatska), Hassan Blasim (Irak/Finska), Lucy Caldwell (Irska), Zoran Ferić (Hrvatska), Janice Galloway (Škotska/UK), Marko Gregur (Hrvatska), Željka Horvat Čeč (Hrvatska), Senko Karuza (Hrvatska), Nikola Leskovar (Hrvatska), Guillermo Martinez (Argentina), Suzana Matić (Hrvatska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Natalija Miletić (Hrvatska), Rosa Montero (Španjolska), Bronka Nowicka (Poljska), Ondjaki (Angola), Valent Pavlić (Hrvatska), Jose Luis Peixoto (Portugal), DBC Pierre (Australija/UK), Sven Popović (Hrvatska), Sara Renar (Hrvatska), Eider Rodriguez (Španjolska), Ivana Rogar (Hrvatska), Igiaba Scego (Italija), Andrija Škare (Hrvatska), Tea Tulić (Hrvatska), Chika Unigwe (Nigerija/Belgija), Nora Verde (Hrvatska)

Partneri i pokrovitelji
Festival europske kratke priče organizira Hrvatsko društvo pisaca, a podupiru ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Rijeka, platforma Literature Across Frontiers, Talijanski institut za kulturu, Ministarstvo kulture Španjolske i Veleposlanstvo Španjolske, Literature Ireland, Flemish Literature Fund, Finnish Literature Exchange i mnogi drugi.

L. T. / Foto: Booksa


FEKP: Deset Novih glasova Europe

15. Festival europske kratke priče (FEKP)

FEKP natječaj za kratku priču


Tagged: , , , , , , , , , , , ,