16. rođendan Močvare

Zagrebački klub Močvara slavi 16. rođendan! Brojka nije velika, ali im je jako draga – još dvije godine pa punoljetnost.
Močvara-16. rođendanKada je 16.4.1999. godine u Runjaninovoj 2 (kod Botaničkog vrta) grupa entuzijasta otvorila prvu Močvaru, nitko nije mogao niti sanjati da će klub biti toliko dugovječan. Nisu razmišljali koliko dugo, ali su željeli da Močvara traje što duže. Danas, 16 godina kasnije, nakon jedne selidbe i dvije kraće pauze u radu i dalje su tu. Močvara je opstala zbog velike želje, volje, entuazijazma i zalaganja svih ljudi uključeniih u rad kluba, ali jednako i zbog publike koja je s njima bila kako u najboljim, tako i u najgorim trenucima.

Močvara je otvorena u vrijeme koje kulturi koju promoviraju nije bilo naklonjeno. Postratni period u Zagrebu i Hrvatskoj je kulturu mladih, koja je djelovala izvan službenih institucija, gurnuo na društvene margine. Ipak, entuzijazam i želja su nadvladali nepovoljne okolnosti – uz Mamu, Attack i brojne druge istomišljenike dali su prilog ostvarivanju drugačijeg i zasigurno humanijeg Zagreba. Močvarcima je drago da su njihovi pionirski koraci reizgradnje klupske kulture prepoznati te da su poslužili kao primjer drugim aktivistima širom Hrvatske i regije koji pokreću i realiziraju inicijative i prostore za prezentaciju drugačijih kulturnih sadržaja.

Ukoliko bar letimično pratite njihov program – znate da se u Močvari tijekom jedne godine održi na desetine koncerata, partyja, filmskih projekcija, izložbi, tribina… Pomnožite to s 16 godina i doći ćete do značajne statistike. Ali kad se podvuče crta – ugostili su i najveće i najmanje, i jedne i druge su tretirali najbolje što su mogli. U Močvari se sklopilo puno novih poznanstava, prijateljstava, veza… Močvara je mjesto otvoreno za sve pozitivne ljude, različitih životnih stavova i svjetonazora, bez ikakvih netrepeljivosti. Sretni su da danas, zajedno sa KSET-om, Vintage Industrial Barom, Tvornicom, Medikom i ostalim scenskim ‘suborcima’ i dalje stoje na braniku promoviranja pozitivnih vrijednosti u zagrebačkom kulturnom životu.

Rođendan proslavljaju radno i skromno te pozivaju da tijekom nekoliko dana trajanja rođendanskog programa dođete u i oko Močvare i uživate u raznim sadržajima.

M. R.

Tagged: , , , , , , , ,