17. Human Rights Film Festival u Zagrebu i Rijeci

U zagrebačkom kinu Tuškanac cijeli tjedan (od 1. do 8. prosinca) na rasporedu je program 17. Human Rights Film Festivala, koji donosi nove naslove angažiranog autorskog filma.Bit će prikazani mnogi od najzapaženijih novih igranih i dokumentarnih filmova cijenjenih redatelja poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmána, ali i djela nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića.

Festival je svečano otvoren projekcijom višestrukog dobitnika nagrada na festivalu u Sundanceu te dobitnikom dvadesetak drugih vrijednih nagrada – dokumentarnim filmom ‘Medena zemlja’ Tamare Kotevske i Ljube Stefanova o vrsnoj medarki Hatidži, koja živi kilometrima daleko od razvijenog svijeta u ostacima makedonskog planinskog sela, bez puteva, struje i vode, no u fascinantnom paktu s pčelama i prirodom.

Svi filmovi Human Rights Film Festivala imaju hrvatske i engleske podnaslove. Ulaz u kino je besplatan, ali za pojedine projekcije (one u 19 sati i zadnju, 8. prosinca u 20 sati) potrebno je preuzeti karte.

Glavnina programa prikazivat će se u kinu Tuškanac te u Dokukinu KIC, a u Rijeci (gdje se festival dijelom seli 6.-8.12.) u Art-kinu Croatia. Iz bogatog popratnog programa posebno se izdvaja ‘Revija malih književnosti’ u organizaciji zagrebačkog književnog kluba Booksa u čijem je ovogodišnjem fokusu književnost Egipta.

Opširnije na: humanrightsfestival.org

K. T.


Tagged: , , , , , , , , , ,