19. Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA)

Nakon dva tjedna tijekom kojih se na 39. SKAZ-u (Susretu kazališnih amatera Zagreba) na pozornicu zagrebačkog Kazališta KNAP popelo 40 kazališnih grupa i dramskih studija, što su na najljepši način svjedočili o svestranosti i živahnosti amaterske kazališne scene koja radi punom parom te uvijek iznova iznenađuje dobrim predstavama, spustila se i posljednja zavjesa.
FZKA Stručni žiri, u sastavu kazališnog redatelja Georgija Para, dramaturginje Željke Turčinović te dramaturga i kazališnog kritičara Hrvoja Ivankovića, imao je pune ruke posla te jednoglasno iz goleme konkurencije izabrao pet najboljih: Aristofanove ‘Ptice’ u izvedbi Učilišta ZKM-a, ‘Parrhesia’ koju izvodi Dramski studio centra mladih Ribnjak grupa Daskari, zatim ‘Možda’, također pod kapom Dramskog studija mladih Ribnjak, samo grupa Drugačiji, kao i predstava Teatra Tirena ‘Pojedi mahune’. Posljednja na sretnom popisu stiže iz dramske skupine Erkave i Udruge studenata povijesti hrvatskih studija, a riječ je o komadu ‘Sluškinje’ Jeana Geneta.

19. FZKA održat će se 11. i 12. travnja u Centru KNAP, a festival dodjeljuje vrijedne nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju glumicu, najboljeg glumca i za najbolji originalni tekst ili predložak za igru. Festival će pratiti i selektorica 55. festivala hrvatskih kazališnih amatera dr. sc. Dubravka Crnojević Carić. 55. FHKA održat će se u Pazinu, od 8. do 10. svibnja i Vodicama, od 15. do 17. svibnja.

Raspored predstava 19. FZKA pogledajte ovdje.

I. C.


Pročitajte još: 43 predstave na 39. SKAZ-u


 

 

Tagged: , , , , , , , , , , ,