2×DVD: Dokumentarac o pokojnom bubnjaru Bijelog dugmeta

Dokumentarni film ‘Izgubljeno dugme’, redateljskog trojca Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković, biografska je rock priča o Goranu Ipetu Ivandiću, bubnjaru najvećeg rock benda bivše Jugoslavije, Bijelog dugmeta. Predstavljen je 2015. godine na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu i ZagrebDox festivalu u Zagrebu, a od sada je u prodaji i kao dvostruki DVD u izdanju Croatia Recordsa.Film je linearne radnje, kronološki priča o nastanku i razvoju fenomena Bijelog dugmeta kroz ispovijesti Ipetovih najbližih suradnika, prijatelja, bivših ljubavi i sestre. Bijelo dugme se predstavilo kroz prizmu Ipeta, nesvakidašnjeg talenta koji preko noći ’70-ih postaje jedna od najvećih zvijezda ovih prostora. Njegova slava i uspjeh prekinuti su na vrhuncu karijere, kada je zbog posjedovanja hašiša osuđen na dvije i pol godine zatvora. Nakon toga njegov život kreće nizbrdo, a tragično završava u Beogradu, smrću koja nikada nije do kraja razjašnjena.

Za Bubala, Vukadina i Tonkovića snimanje filma bila je uzbudljiva rock avantura koja je potrajala pet godina i u kojoj su obišli čak sedam gradova: Sarajevo, Vareš, Beograd, Zagreb, Budimpeštu, Beč i London. Bilo je to pet godina potrage za pričom o jednom od najvećih bubnjara s ovih prostora, dječaku koji je prebrzo odrastao, i čovjeku koji je prebrzo napustio ovaj svijet.

Ovaj sjajan dokumentarac nagrađen je kao najbolji na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF 2015. i na Festivalu Novih 2015. Naišao je na sjajne reakcije filmskih kritičara, pa tako Hrvoje Horvat piše: ‘Mnoge pojedinosti koje su se tada događale pronađene su i objedinjene upravo u dokumentarcu Izgubljeno dugme, atraktivnom filmu koji je istražio provokativnu priču i pristupio joj ozbiljno, iscrpno i informativno.’

Ovo DVD izdanje opremljeno je sjajnim fotografijama Zorana Trbovića i Zvonimira Krstulovića te arhivskim fotografijama Veljka Despota i Croatia Recordsa. Gledatelji će moći uživati i u bonus DVD-u koji donosi opsežne intervjue s Darkom Glavanom, Vladom Divljanom, Želimirom Altarcem Čičkom, Tifom, Bajagom, Nikšom Bratošem te snimku s obilježavanja 15. godišnjice Ivandićeve smrti.

C. R.


Tagged: , , , , , , , , ,