2. Noć hrvatskog filma i novih medija

Druga ‘Noć hrvatskog filma i novih medija’ održat će se u subotu, 6. lipnja i to u devet gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i 14 kino dvorana.
Tko pjeva zlo ne misli
Svečano otvorenje bit će u subotu, u zagrebačkom kinu Europa (20 sati), a ulaz je besplatan. Gledatelje će kroz program voditi glumica Ksenija Pajić. Na početku će glazbenim vremeplovom kroz povijest hrvatske filmske glazbe na koncertu ‘Melodije velikog ekrana’ zaploviti’ ansambl Acoustic Project, kada ćemo se uz najdraže kadrove i dobro nam znane melodije, u aranžmanu Frane Đurovića i Dubravka Palanovića, moći prisjetiti bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Glembajevih, Malog mista, Sinjeg galeba, Bitke na Neretvi, Baltazara, Čudesne šume, Ciguli Miguli, Kužiš stari moj, Breze, Tko pjeva zlo ne misli, Vatroslava Lisinskog, U gori raste zelen bor

Uz projekciju jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog filma – Surogat – goste očekuje i dojmljivi kolaž kratkih filmova iz prve polovice prošlog stoljeća koji će ih svojim nevjerojatno živopisnim i zanimljivim crticama iz života starog Zagreba i Dalmacije sigurno ugodno iznenaditi, kao i prvi hrvatski zvučni filma Šešir, Oktavijana Miletića iz 1937., te digitalno restaurirano Ogledalo, Ante Babaje u spomen na petu obljetnicu smrti znamenitog  hrvatskog  redatelja, te  popularni animirani filmovi  koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Bit će održana i hrvatska premijera filma Yulia o ukrajinskoj političarki Yuliji Tymoshenko, koji potpisuju Jakov i Dominik Sedlar. Oni su, osim nikad viđenih materijala ‘pogleda izbliza’ u njezin život, za komentare pridobili i Vaclava Havela i Paola Coelha, a tekst interpretira Armand Assante. Tu su i legendarni filmovi doajena dokumentaraca, Moj prvi radni dan  Miroslava Mikuljana o vječnoj temi – traženju prvog posla bez iskustva, Koliko to vrijedi, Kreše Golika o kondukteru tramvaja iz 1969., te pomalo zaboravljeni Rubne slike gladi, Nenada Puhovskog, jedan od rijetkih, ako ne i jedini dokumentarni film koji se bavio fenomenom gladi kao pokazatelja teških socijalnih uvjeta dijela stanovnika Zagreba ne tako davne 1989. godine… Za kraj dokumentarnog bloka tu je jedan od rijetko viđenih filmova Oslobođenje Zagreba, Branka Marjanovića iz 1945.

U ponoć će posjetitelji kina Europa imati priliku pogledati jedan od hrvatskih filmskih klasika Transatlantic, prvi hrvatski film snimljen u Americi, s vječnom temom hrvatskog ‘trbuha za kruhom’, i sudjelovanjima na A-festivalima, koji i danas budi znatiželju jer glavnu ulogu ima Melita Jurišić, zvijezda Mad Maxa, koja glumi uz bok Charlize Theron.

U sklopu manifestacije, održat će se i filmska tribina ‘Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa’, na kojoj će sudjelovati: redatelji Veljko Bulajić i Jakov Sedlar, filmski kritičar Krešimir Košutić, redatelj i direktor Jadran filma Vinko Grubišić,  i Sanja Ravlić, bivša umjetnička savjetnica za Filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom u HAVC-u.

N. F.


Noć hrvatskog filma
Noć hrvatskog filma i novih medija

Tagged: , , , , , , , , ,