2. Šumadijski festival vina

Šumadija je središnja oblast u Srbiji, koja je u rimskim vremenima nosila naziv Trivalia i otad datira proizvodnja grožđa i vina. Vinarstvo je kroz povijest imalo uspone i padove, a u posljednje vrijeme u velikom je usponu što se moglo primijetiti i na 2. Šumadijskom festivalu vina održanom u Topoli.
Kraljevski podrum - Šumadija
Inače, mjesto održavanja festivala – podrum Kraljevskih vinograda – prije Drugog svjetskog rata pripadao je kraljevskoj dinastiji Karađorđević, koja je u posjedu imala oko 150 hektara vinograda. Danas vinarija obrađuje tek deseti dio od toga. U Srbiji (područje uže Srbije i Vojvodine) je oko 30.000 hektara vinograda s proizvodnjom od 1,8 milijuna hektolitara.

Aleksandar Karađorđević II. i princeza KatarinaAgilna udruga šumadijskih vinara, koja se značajno predstavila i u veljači na 6. Beowineu u Beogradu, uspjela je na otvorenje dovesti i srpskoga prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića II. sa suprugom princezom Katarinom. Na festivalu su se predstavili isključivo vinari s područja Šumadije, bez gostiju. Sudjelovalo je 12 vinarija od kojih su najznačajnije Aleksandrović, Radovanović, Despotika, Rogan, Arsenijević…

Ulazeći u vinariju Bože Aleksandrovića u Vinči imate dojam da se nalazite negdje u Kaliforniji (Napa Valley, primjerice). Ogroman trud i novac koji je uložio ovaj vinar, daje sve veće i bolje rezultate. On danas figurira kao prvo ime srpskoga vinarstva. Za Trijumf (sauvignon blanc 85%, pinot bijeli i rizling 15%), Harizmu (chardonnay), Temu (chardonnay 70%, sauvignon blanc 30%) ili Regenta (cabernet sauvignon 50%, merlot 50%) – znaju mnogi ljubitelji vina u svijetu jer je izvoz već na 50% proizvodnje, koja iznosi oko 200.000 boca. Moderna kušaonica, vrlo ljubazno osoblje, učinit će ako posjetite ovaj kraj da se osjećate high.

Božo Aleksandrović i Dragan Reljić, voditelj Kraljevskih podrumaBožo Aleksandrović je predsjednik Udruge vinara koja okuplja proizvođače iz Šumadijsko-beogradskog područja, a koje se dijeli na četiri manje regije: Krnjevačka, Oplenačka, Račanska i Kragujevačka. Obrađuju oko 1.500 hektara i svake godine se ta brojka povećava za 10 do 20 posto.

Drugi najznačajniji vinar je Mijo Radovanović iz Krnjeva, koji s razlogom spada u doajene srpskog vinarstva. Uz dobru paletu bijelih vina (najviše se ističu chardonnay i rajnski rizling), posebno je poznat po najboljem cabernet sauvignonu u Srbiji,  višestruko nagrađivanom. Da je i duhovit čovjek potvrđuje naziv prošlogodišnje bijele kupaže nazvane – Kišno vino. Svi koji se bave vinogradarstvom i ovdje i tamo znaju zašto je dobilo taj pridjev.

Vinarija Rogan iz Lipovca je novijega datuma ali već sada prednjači u proizvodnji shiraza. Povratnik iz Kanade uložio je novac na 14 hektara vinograda i skoro dovršenje modernoga podruma. Posjećujući ga drugog dana priredbe, kada su bili Dani otvorenih podruma, Pavle Rogan nam je pokazao svoje vinograde koji se od sadašnjega podruma protežu u dužini od jednog kilometra, na idealnim jugozapadnim područjima središnje Šumadije.

Među onima koji dolaze a već sada imaju sjajan sauvignon i merlot iz 2013. je mladi vinar Arsenijević iz Vinče. Na 11 hektara uspijeva puniti oko 20.000 boca odličnih vina, među kojima i chardonnay.

Panel o vinimaFestival je održan je ispred Kraljevskih podruma na periferiji Topole. Profesionalno odlično odrađen posao s obiljem hrane i popratnim manifestacijama (tri panela na temu vina i odličan dvojac blues glazbenika na čelu s Perom Joeom). Posebnu pozornost zaslužuje još jedna mlada vinarija Despotika (vlasnika Veselina Despotovića), koja se nalazi u blizini Smederevske Palanke. Ova moderna vinarija, izuzetno lijepo projektirana, po svim parametrima bi uskoro trebala ući u triangl velikih Šumadije (Aleksandrović, Radovanović, Despotović). Unutar podruma,osim odličnih vina, nalazi se mali muzej vinarstva i crteži Dragana Despotovića (akademski slikar, Veselinov brat) rađeni vinom.

Tako smo na prigodnoj izložbi otvorenoj u Oplencu ‘Umjetnost vino’, vidjeli crteže ‘natopljene’ cabernet sauvignonom, chiantijem ili Cotes du Rhonom…

Oplenački kraj je oduvijek bio vinsko područje (poput našega Kutjeva, primjerice). Tu se desetljećima održavaju berbene svečanosti u rujnu. Oplenac je turistički zanimljiv zbog Zadudžbine (crkva i muzeji) obitelji Karađorđević, koja je porijeklom iz ovoga kraja.

Kako se nekada radilo u Kraljevskim vinogradimaGeneralno, domaćini su se jako potrudili u organizaciji ove vinske smotre. Vrijeme odabrano za otvorenje (13 sati) pokazalo se neprimjereno zbog velikih vrućina u to doba (bilo je tridesetak stupnjeva), pa je već sada odlučeno da dogodine festival počne oko 17 i traje do 24 sata. Interes medija u Srbiji je bio velik, a i posjećenost sasvim pristojna s obzirom da nije bilo organiziranih prijevoza iz Beograda. S najboljim željama organizatorima, da o vinogradarima i vremenskim (ne)prilikama ne govorim, željno iščekujem 3. smotru šumadijskih vinogradara i vinara u lipnju 2016.

Vjekoslav Madunić


1-BeoWine 2015
6. BeoWine festival
Tagged: , , , , , , , ,