20 godina Pivnice i Pivovare Medvedgrad

Pivovara i pivnica Medvedgrad slavi 20. obljetnicu uspješnoga rada! Slavlje će trajati cijelu godinu a počelo je s Danima otvorenih vrata.Pivnica MedvedgradGodine 1994. počela je kao prva mini pivovara i pivnica u Zagrebu. Svoje goste privukla je prirodnim i kvalitetnim pivom vlastite proizvodnje. Piva su nefiltrirana, bez konzervansa i surogata a proizvedena su od najboljih prirodnih sastojaka. Pivovara proizvodi i toči pet vrsta piva: svijetlo pivo Zlatni medvjed, crno pivo Crna kraljica, rezano pivo Mrki medvjed, pšenično pivo Dva klasa i ekstra jako Grička vještica.

No, na tome ne staje. Poštujući jasno postavljena pravila upušta se u eksperimente, a rezultat su nova ‘sezonska’ piva, poput piva od višnje, tamnog pšeničnog piva te piva s dodatkom kave. Do sada su proizveli dvadesetak vrtsta piva.

U sklopu Dana otvorenih vrata, Pivovara i pivnica Medvedgrad predstavil su dva nova piva koje su trend u svijetu a novitet u Hrvatskoj. Radi se o dva ale piva, tamno i svijetlo.

Pivnica Medvedgrad 2Iako Hrvati vole pivo, malo o njemu znaju. Poznaju lager piva, koja su se do sada proizvodila u Hrvatskoj. Aleovi su tradicionalno engleska i belgijska piva, a vjerojatno najpopularniji ale je Guinness. Temeljna razlika između aleova i lagera je u tome da su aleovi fermentirani s drugačijom skupinom kvasaca od lagera, ale kvasac fermentira pri višim temperaturama nego lager kvasac i zbog toga je kompleksniji, bogatijeg okusa i znatno aromatičniji (više mirisa) što je rezultat fermentacije na višim temperaturama.

Osim dva nova piva, Pivovara Medvedgrad predstavlja i Mikro pivovaru kapaciteta 50 i 100 litara za kućnu uporabu. U svijetu ljubitelja piva homebreweri postaju sve popularniji. Pivovara Medvedgrad je svoju prvu pivovaru prodala godine 1992. u Češku. Od tada usavršava tehnologiju i proizvodnju, a rezultat višegodišnjeg iskustva je Mikro pivovara, koja podržava kuhanje bilo kojeg piva. Uz kupnju Mikro pivovare, svaki kupac stječe pravo na besplatni edukativni tečaj koji vodi majstor pivar, a koji od 1992. surađuje s Češkim institutom za pivo.

Dani otvorenih vrata bili su jedinstvena prilika da osobno prijeđete put kojim pivo prolazi da bi stigla do konzumenta. Uživanje u atmosferi, upoznavanje procesa proizvodnje i sirovina koje idu u pivo – nezaboravan je doživljaj.

Direktor Ivan Nauković sačuvao je za kraj još jednu dobru vijest: ‘Nakon 20 godina iskustva odlučili smo se za novi iskorak, a taj je da naše pivo više nećemo nuditi samo u naše četiri pivnice. Krenuli smo s prodajom piva u bocama, a reakcija je iznad svakog očekivanja. Sa svih strana stižu ponude, žele imati naše pivo! Trenutno u bocama imamo dvije vrste piva: pšenično pivo Dva klasa i ekstra jako Grička vještica. Očekuje nas zahtjevan posao, ali mi se veselimo i uživamo u svakom izazovu’.

Pivnica Medvedgrad / Foto: Rene Karaman

Pročitajte još: Pivo – prirodan i biološki proizvod , Kombiniranje hrane i piva

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,