21. Motovun Film Festival: Limena glazba i hommage Predragu Luciću

Na prepunom Trgu Andrea Antica počeo je 21. Motovun Film Festival (MFF), koji u srce Istre donosi stotinu nezavisnih naslova iz cijelog svijeta.Na početku večeri prikazan je kratki dokumentarni film Irene Vrkljan, s kadrovima pustih ulica Motovuna, snimljen prije 52 godine. Danas je Motovun pun života čemu doprinos daje i filmski festival, a ta je činjenica obilježena i veselim nastupom limene glazbe iz Svetog Lovreča. Najstariji puhački orkestar u Istri izveo je i montipajtonovski hit ‘Always Look on the Bright Side of Life’, kojim je prije nekoliko godina festival otvorio spisatelj i novinar Predrag Lucić. Tako je još jednom, barem simbolički, MFF otvorio veliki prijatelj festivala koji ih je napustio ove godine. Njega se tijekom otvorenja prisjetio direktor festivala Igor Mirković, koji je najavio program uz selektoricu Milenu Zajović i predsjednika Savjetodavnog odbora MFF-a, Mikea Downeya.

Poljski film ‘Napad panike’, kojim je otvoren festival, samo je jedan od stotinu ostvarenja koja će u idućih pet dana biti prikazana u motovunskim kinima i pod zvijezdama. Dio programa posvećen je gostu festivala i jednom od najintrigantnijih redatelja današnjice, Rubenu Östlundu, kojem će biti uručena nagrada Maverick Motovuna. Snažan pečat festivalu dao je grad-partner Berlin, koji je predstavljen filmovima, glazbenim programom, performansima i izložbom.

Berlin je grad koji je davno srušio svoj zid i otvorio prostor za nove dijaloge. Upravo takav je meka za brojne umjetnike iz cijelog svijeta, pa tako i za 13 autora iz Hrvatske i regije s berlinskom adresom koji izlažu na izložbi ‘Zidovi i mostovi’ otvorenoj u motovunskoj galeriji Pet kula. Među njima su Lovro Artuković, Ivana Franke, Nina Kurtela, Boris Ivandić i Martina Mezak.

U središtu Motovuna oživljena je i instalacija ‘Kvadrat’, umjetnički rad postavljen izvorno u Švedskoj. Ruben Östlund je prema toj instalaciji snimio istoimeni film za koji je dobio cannesku Zlatnu palmu.

Njemački glavni grad dao je snažan pečat i glazbenom programu. Iz tog grada, europske techno prijestolnice, dolaze tri DJ-a, a najpoznatije ime među njima je glasoviti house producent Ian Pooley. Publiku će zabavljati i domaće snage TBF i Krankšvester.

J. S.


Tagged: , , , , , , , , , ,