22. Sarajevo Film Festival: Najbolji turski film Album

Tijekom 22. izdanja 22. Sarajevo Film Festivala (SFF) prikazana su 223 filma iz 61 zemlje u sklopu 18 različitih programa. U kategoriji igranog filma najboljim je proglašen turski film ‘Album’ u režiji Mehmeta Cana Mertoglua, Gheorge Visu dobio je nagradu za najboljeg glumca u rumunjskom filmu ‘Psi’, dok je najboljom glumicom proglašena Irena Ivanova za ulogu u bugarskom filmu ‘Bezbožnica’, koji je dobio i posebnu nagradu žirija.22. Sarajevo Film Festival-nagradeU kategoriji kratkog filma nagradu Srce Sarajeva osvojio je srbijanski film ‘Tranzicija’ u režiji Milice Tomović. Rumunjski film ‘Samo dašak’ proglašen je najboljim u kategoriji dokumentarnog filma, gdje su se uz dvadeset drugih naslova u toj kategoriji natjecali i hrvatski ‘Iza lica zrcala’ Katarine Zrinke Matijević, ‘Kino otok’ Ivana Ramljaka, te manjinske hrvatske koprodukcije ‘Zid smrti, i tako to’ Mladena Kovačevića i ‘Četiri pasoša’ Mihajla Jevtića.

22. SFF zatvoren je projekcijom francuskog filma ‘Tour de France’ redatelja Rachida Daidjanija, a posebni gost posljednjeg dana festivala bio je irski glumac Liam Cunnigham, poznat po ulozi Sera Davosa u kultnoj seriji ‘Igra prijestolja’. U Sarajevu su se premijerno (u sklopu programa Pretpremijera) prikazale i dvije epizode nove hrvatske dramske serije ‘Novine’ koja bi se od rujna trebala početi prikazivati na programu HTV-a. Premijernoj projekciji nazočio je i veći dio ekipe koja je radila na ovom projektu, predvođene Daliborom Matanićem, koji ju je režirao.

Kratkometražni igrani film ‘Zvir’ redatelja Miroslava Sikavice dobio je posebnu nagradu žirija i proglašen je trećim najboljim u kategoriji kratkog filma. Osim toga hrvatska scenaristica i redateljica Silva Ćapin osvojila je prvu nagradu u programu Pack&Pitch za svoj projekt u razvoju pod radnim naslovom Tajnice (On Leave).

HAVC / Foto: SFF


Robert De Niro (foto Brigitte Lacombe)
Robert De Niro: Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva
Tagged: , , , , , , , ,