25. slavonsko biennale: Granice vidljivosti

Od 1968. u osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti (današnjem Muzeju likovnih umjetnosti) u jednoj od najljepših europskih secesijskih ulica (Europska avenija) održava se likovna izložba pod nazivom Slavonski biennale u kojem su na samom početku sudjelovali umjetnici rođeni u Slavoniji ili oni koji su svojim djelovanjem vezani uz nju.
25-slavonski-bienalle

No, u jednom su se trenutku granice razorile i izložbe je postala međunarodna. Upravo sada traje 25.Slavonski biennale (od 8. prosinca do kraja veljače 2017.) koji nije pregled ili revija ponuđenog i odabranog, već se radi o radovima u različitim medijima vezanim zajedničkom temom nazvanom ‘Granice vidljivosti’. Prema izložbenoj koncepciji kustosice Valentine Radoš (MLU, Osijek), peteročlani Ocjenjivački sud odabrao je 30 autora (od toga su četiri izravno pozvani) koji na najrazličitije načine obrađuju odabranu temu. Primjerice, rad Ane Mušćet pod nazivom ‘Zastave’ isprepliće tanko izrezane vrpce na kojima su rukopisno ispisane rečenice Krležina romana kombinirane s privatnim podacima, čime se osmišljavaju neke drugačije, osobne zastave.

Brojni se radovi bave emigrantima i izbjeglicama (Ana Sladetić, Francesco Paolucci, Sara Rajaei i Neva Lukić, Milomir Kovačević i drugi), čemu djelomice možemo pribrojiti fotografije poslane rođacima na kojima se vidi kako su se ‘odlično snašli u novoj sredini’, čime se pokušava prikriti težak život (Mila Panić). Vrlo osoban je animirani film o ‘Gradu duhova’ (Marko Dješka) u kojem se pokazuju životne neobičnosti u Osijeku 1991., kao i Škofićev video ‘Na plaži’ koji prikazuje ulazak odjevenih ljudi u more, a da se ne vidi (niti zna) zašto ili kamo odlaze…

Serija izvanredno zanimljivih radova u najrazličitijim medijima postavljeno je na dvije razine Muzeja likovnih umjetnosti, a stubište je ‘ukrašeno’ likovima ‘veselih vojnika’ (Lana Stojičević) na komercijalan način šaljući poruku o ratu.

Ana Mušćet za rad ‘Zastave’ dobila je Grand Prix, nagrade Ex Aque dobili su Tomislav Brajnović (rad ‘Mozart’), Ana Sladetić (rad ‘Nevidljivi šator’) i Goran Škofić (rad ‘Na plaži’), dok su priznanjima nagrađeni radovi Marka Dješke (‘Grad duhova’) i Francesca Paoluccia (‘Migranti’).

Olga Vujović

 

Tagged: , , , , , , ,