3. Dječji festival talijanskoga jezika

Treći Dječji festival talijanskoga jezika održat će se 31. svibnja u zagrebačkome kazalištu Mala scena. Sastoji se od predstave i pjesama na talijanskom jeziku – a cilj je pokazati važnost ranoga učenja jezika i razumijevanja teksta povezanog  s pokretom.Italiano-dječji festivalDjeca kroz igru, pokret, pjesmu lakše svladavaju jezične strukture i oslobađaju se. Uče svim osjetilima. Jačaju samopouzdanje. Pripremaju se za život. Kroz pokret, glazbu i emociju događa se i intuitivno razumijevanje stranog jezika, djeca počinju razmišljati na stranom jeziku, a sve zajedno pridonosi razvoju samopouzdanja i komunikacijskih vještina u ključnom razdoblju djetetovog emotivnog i kognitivnog razvoja.

Na festivalu sudjeluju djeca vrtićke dobi DV Maksimir i učenici osnovne Waldorfske škole u Zagrebu. Na programu su predstave ‘La Scuola dei draghi’ i ‘Cappuccetto Rosso’ u izvedbi polaznika kazališta na stranim jezicima – Il piccolo teatro (prof. Marija Vukelić) te nekoliko pjesmica najstarije vrtićke skupine Stelline – DV Maksimir s tetom Vanjom Šuško  i Sandrom Zjačić Ljubić (Uki Zuki & Mamma Maria).

Organizator je Le petit theatre & Il piccolo teatro: Kazališne radionice/tečajevi talijanskog jezika namijenjeni djeci osnovnoškolske dobi. Provode se metodom učenja uz pokret, emociju i glumu. Proces učenja teži biti što sličniji prirodnom učenju djeteta, a to znači učiti u prirodnim (a ipak pomalo ‘basnovitim i bajkovitim’) situacijama i svim osjetilima – slušanjem, gledanjem, govorom, dodirom, mirisom, kušanjem. Djeca na satu gledaju, crtaju, slušaju, oponašaju, ponavljaju.  Iako su početnici, uz ponavljanje i pokret, shvaćaju i razumiju. Bez knjige, zadaće, tekst se prati crtežima u bilježnici. Ne uče se gramatička pravila, ona se sama nametnu i ostanu. Nema pismene diplome – diploma je kazališna predstava na kraju godine.

Opširnije na: Il piccolo teatro / Le petit theatre

Foto: Julio Frangen

 

Tagged: , , , , , , , , , , ,