3. Knjiz: Veselo natjecanje u poznavanju književnosti

Pred nama je treće izdanje Knjiza – veselog natjecanja u poznavanju književnosti – koje će se u organizaciji portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info održati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Šibeniku.

Knjiz-kvizOvoga mjeseca Književni brk pripremio je nova pitanja koja vas vode putevima ljubavi i smrti u literaturi. Kako su u stvarnom životu skončali živote neki od poznatih pisaca, koje su sretne, a koje najnesretnije ljubavi zabilježene u knjigama odnosno mašti njihovih tvoraca?

Od Amora i Psihe, preko Orfeja i Euridike, Eneja i Didone, Romea i Julije pa sve do Tristana i Izolde književnost nas je učila kako je konačno ostvarenje ljubavi jednako samouništenju. Je li zaista ljubav neodvojiva od smrti? Fromm će reći  da je ljubav najmoćnija težnja u čovjeku, najtemeljnija strast, sila koja povezuje ljudsku vrstu. Neuspjeh da se postigne dovodi do ludila, do uništenja – samih sebe ili drugih.

Na tu isprepletenost ljubavi i smrti fokusirat će se ovoga mjeseca i Književni brk. No, da ne bi sve bilo tako ‘crveno i crno’, očekuju vas i rubrike s općim pitanjima….

Knjiz koji je na rasporedu u mjesecu studenom održat će se:

– 28.11. u Zagrebu, Klub SC (Savska cesta 25) u 20 sati
– 28.11. u Rijeci, Klub mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/a) u 20 sati
– 28.11. u Splitu, Kavana Le Monde (Plinarska 6) u 20 sati
– 30.11. u Osijeku, Barcelona Pub (Vukovarska 4a) u 18 sati
– 30.11. u Šibeniku, Klub Azimut (Obala Palih Omladinaca 2) u 20 sati

Nagrade pobjedničkim ekipama ovoga je mjeseca osigurala izdavačka kuća Profil, koja će najbolje natjecatelje nagraditi vrijednim knjigama, kako domaćih tako i stranih autora:

Roberta Perišića (Naš čovjek na terenu), Pavla Pavličića (Šapudl, i što je bilo poslije), Dubravke Ugrešić (Europa u sepiji), Gordana Nuhanovića (Šale su ostale kod kuće), Ive Brešana (Mrtvima ništa ne treba), Bekima Sejranovića (Ljepši kraj), Iana McEwana (Solar i Na plaži Chesil), Borisa Akunina (Dekorater), Paula Austera (Nevidljivo), Markusa Zusaka (Kradljivica knjiga), Jennifer Egan (Vrijeme je opak igrač), Elizabeth Strout (Olive Kitteridge), Nicole Krauss (Velika kuća), Lauren Beukes (Djevojke koje sjaje), Masha Gessena (Čovjek bez lica : Nevjerojatni uspon Vladimira Putina), Billa O’Reillyja (Pucanj u Kennedyja), Tariqa Alija (Obamin sindrom)…

Knjiz se jednom mjesečno održava po uzoru na poznati format pub kviza. U Knjizu se natječu natjecateljske ekipe (od 2 do 5 članova) a prijavljuju se pod zajedničkim imenom ekipe. Pitanja se prezentiraju putem projektora a na njih se odgovara ispunjavanjem priloženog obrasca. Sudjelovati može svatko, neovisno o razini znanja, tako da sa svojom natjecateljskom ekipom u naznačeno vrijeme posjeti lokaciju održavanja Knjiza u njihovom gradu.

* * *

Ne zaboravi – Knjiz te vodi u Prag!

Specijalno izdanje Knjiza koje uključuje natjecanje među gradovima, održat će se po drugi put u Noći knjige 2015., a glavna nagrada pobjednicima bit će europsko putovanje za dvoje u rodni grad slavnog pisca Franza Kafke – Prag. Nagradu je osigurala putnička agencija F-tours d.o.o. iz Splita!
Organizator: Moderna vremena Info, portal za knjigu i kulturu čitanja (www.mvinfo.hr)
Partneri: Hrvatski kviz savez, Rijeka pub kviz, Barcelona Pub – Osijek, Klub Azimut – Šibenik, Caffe Le Monde – Split.
Pokrovitelji: putnička agencija F-tours d.o.o. iz Splita. Pokrovitelj studenačkog izdanja Knjiza je izdavačka kuća Profil.
Projekt se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH.


Pročitajte još: 2. kolo Knjiza – veselog natjecanja u poznavanju književnosti , Knjiz: Veselo natjecanje u znanju iz književnosti


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,