31. DHF: Grand Prix filmu Tvornice radnicima

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u Zagrebu je zatvoreno 31. izdanje Dana hrvatskog filma.Festivalski Grand Prix osvojio je dokumentarni film ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića kojem je glavni žiri u sastavu Sanja Vejnović, Đuro Gavran i Miroslav Sikavica dodijelio i nagradu za najbolji dokumentarac. Film donosi priču radnika Tvornice alatnih strojeva ITAS iz Ivanca

Nagrada za režiju dodijeljena je Mati Ugrini za igrani film ‘Sve što dolazi’. Isti je naslov ovjenčan i nagradom za najbolju kameru koja je pripala Ivanu Markoviću. Nagradu za najbolji animirani film osvojio je ‘Vidiš li ih ti?’ Brune Razuma, najboljim eksperimentalnim filmom proglašen je ‘Žene minorne spekulacije’ autorice Nicole Hewitt, dok je najbolji igrani film ‘Jesen našeg ljeta’ autora Karla Voriha. Najbolji namjenski film je ‘Kaskader’, video spot glazbenog sastava Rolo u režiji Rine Barbira.

Nagrada za najbolji scenarij pripala je Filipu Antoniju Lizatoviću za igrani film ‘Carpe Diem’, dok je za isti film glumac Stojan Matavulj nagrađen za realizaciju najbolje muške uloge.

Srđan Kovačević, redatelj filma Tvornice radnicima

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Snježana Sinovčić Šiškov u filmu ‘Marko’ autora Marka Šantića. Film je osvojio i Nagradu za etiku i ljudska prava, koju im je dodijelio žiri u sastavu Boris Bakal, Nevena Balažević i Sanja Sarnavka, a koju dijele s dokumentarnim filmom ‘Veće od traume’ Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić.

Osim ove nagrade, film ovih autorica ovjenčan je posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarnog filma, ali i nagradom Zlatna uljanica o kojoj je odlučio žiri u sastavu Jerko Ban, Marijana Jakovljević i Danijel Labaš. Film je osvojio i nagradu publike.

Nagradu Jelena Rajković, koja se dodjeljuje najboljem autoru/ici do 30 godina, žiri u sastavu Dalija Dozet, Romana Rožić i Nikola Strašek dodijelio je dokumentarcu ‘Volim’ Anje Koprivšek. Nagradu za najbolju kameru osvojio je Jan Klemsche za dokumentarac ‘Hrvatskiog narodnog preporoda’ Gorana Devića, dok su priznanjem za oblikovanje zvuka nagrađeni Hrvoje Pelicarić i Vladislav Knežević, za animirani film ‘Aqualia’.

I. S. / Foto: Samir Cerić Kovačević


Tagged: , , , , , , , ,