4. najbogatiji Vinart Grand Tasting

120 odabranih vinara na vinskom festivalu u zagrebačkoj Laubi 1. i 2. ožujka, 20 specijaliziranih radionica u Hotelu DoubleTree by Hilton i premijerno izdanje Vinart Petit Tastinga sukus je dva tjedna u potpunosti posvećena vinu pod brandom Vinart Grand Tasting.Vinart Grand Tasting vinski je festival koji je već četvrtu godinu zaredom nezaobilazno mjesto u kalendarima ljubitelja vina i vinskih profesionalaca, a koji funkcionira kao pozivni festival na kojem organizator ugošćuje one najbolje i najzanimljivije među hrvatskim vinarima.

‘Želimo poticati i razvijati izvrsnost, pa iz godine u godinu ulažemo napore u izbor vinara te kvalitetu radionica i cjelokupnog iskustva’, izjavio je autor projekta i glavni organizator Saša Špiranec.

Slijedeći ovu ideju, 28. veljače, u Hiltonu će biti održan Vinart Petite Tasting na temu New Europe Terroirs. Predstavit će se 130 vinskih etiketa iz 12 zemalja Nove Europe. Tako će vinska publika moći isprobati vina iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, BiH, Rumunjske, Češka, Slovačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije i Turske, koja snažno izražavaju jedinstvene mikroklimatske i pedološke uvjete u kojima su stvarana.

‘Većina vina i vinara koji dolaze nepoznata je i nedostupna hrvatskoj vinskoj publici i vjerujemo da donosimo nešto jedinstveno, novo i drugačije’, naglasio je Špiranec i dodao da je, pri sastavljanju liste vina za Petit Tasting prednost davao autohtonim sortama, iako ima i međunarodnih. ‘Ključni su bili izvrsni rezultati u zadanom području te osebujan izričaj’, pojasnio je Špiranec. Među etiketama koje stižu na Petit Tasting tako su Veliko Belo (Movia), Rebula (Jakončič), Renski Rizling (Protner), Mjesečar (Brkić), Blatina Carsus (Škegro), Graffiti (Bjelica), Kremen Kamen (Matalj), Ryzlink Vlašski (Gala), Takvkveri (Gotsa), Feteasca Neagra (Bala Geza), Franz Ferdinand (Markus), Ocu (Boškinac), Santa Elizabeta (Benvenuti) i još mnoga, mnoga druga.

Na festivalu će boraviti i ugledno međunarodno ime vinskog svijeta – Anthony Rose, koji o vinu piše za Decanter i Independent te je dopredsjednik panela Decanter World Wine Awards Australia. Bit će ovo dobra prilika da mu se Hrvatska predstavi s najboljim izborom vina.

Vinski profesionalci i ljubitelji vina će već od 22. veljače, moći posjetiti jednu od 20 vinskih radionica u Hiltonu. Ulaznice za ove radionice već se nalaze u slobodnoj prodaji na web-stranicama Vinart Grand Tastinga. Na festivalu će ponovno za sve posjetitelje biti dostupna Pop-up vinoteka s prezentiranim vinima, a uz svaku kupljenu ulaznicu za festival moguće je ostvariti popust za kupnju vina ili za vožnju taksijem.

Ovdje pogledajte raspored radionica.

H. Č.


Tagged: , , , , , , , , ,