4. Winelovers Street Festival

U Zagrebu će se 5. i 6. srpnja (od 17 sati) u Europskom domu (Jurišićeva 2) održati 4. Winelovers Street festival. Riječ je o najvećem open air vinskom festivalu koji iz godine u godinu nastavlja oduševljavati zagrebačke ljubitelje vina i brojne turiste. Festival se trebao održati u Kurelčevoj ulici, ali je premješten zbog najavljene kiše.U četvrtak, 5. srpnja predstavit će se vinari kontinentalne Hrvatske (iz Međimurja, Zagorja, Zeline, Plešivice, Moslavine, Slavonije i Podunavlja), a dan kasnije na rasporedu su vinari Istre i Dalmacije. Ulaz na festival je besplatan, a vino se može degustirati po popularnoj cijeni od 15 kuna za čašu.

Očekuje se sudjelovanje dvadesetak vinara iz cijele Hrvatske, koji će predstaviti preko 80 vinskih etiketa. U tom moru vina pronaći će se, naravno, i pokoji slasni zalogaj. Pjesme i plesa nikako neće nedostajati uz rasplesanu ekipu iz udruge Back To Swing, live dueta širokog repertoara jazz, blues, rock i swing glazbe. Tijekom oba festivalska dana u Kurelčevoj će ulici biti izložene urbane igračke, autorsko djelo umjetnika Aleksandra Battiste Ilića. Radno vrijeme festivala je od 17 sati do ponoći, a vrijeme od 17 do 18 sati rezervirano je za business-to-business susrete ugostiteljskog sektora i vinara.

Winelovers Street festival u fokus stavlja novu generaciju hrvatskih vinara, čija je vina ponekad gotovo nemoguće pronaći u Zagrebu – što je veliki mamac za iskusne vinoljupce i pravi izazov za vinske entuzijaste. Isto tako, ideja promocije autohtonih sorti od samih je početaka utkana u koncept ovog festivala. Tako će posjetitelji ulice za vinoljupce, uz klasične europske i svjetske sorte vina, imati priliku kušati i međimurski pušipel, moslavački škrlet, istarsku malvaziju, momjanski muškat, plavac mali, rukatac te druge autohtone i domicilne hrvatske sorte.

Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja od 2014. godine aktivno djeluje na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada su organizirali sedam open-air vinskih festivala te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. ‘Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu’, pojasnila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci. ‘Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i narednih šest festivala organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj, mladoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti.’

V. L.


Tagged: , , , , , , ,