45. Varaždinske barokne večeri

Izvrsnim koncertom glazbenih gostiju iz Francuske- ansambla Le Concert Spirituel predvođenih osebujnim Herve Niquetom počele su u varaždinskoj Katedrali 45. Varaždinske barokne večeri.
45. Varaždinske barokne večeriBrojnim okupljenima obratili su se u pozdravnim govorima varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, francuska veleposlanica Francuske Michelle Boccoz, ministar kulture Berislav Šipuš i izaslanik predsjednice Jasen Mesić. Gradonačelnik Habuš u svom se obraćanju prisjetio 1970-tih godina kada je grupa glazbenih entuzijasta pokrenula Varaždinske barokne večeri.

‘Varaždinske barokne večeri od tada postale su brand grada Varaždina, jedan od glavnih nositelja kulture i sasvim sigurno da nema njih ne bi se mogli nazivati gradom baroka’, rekao je gradonačelnik Habuš.

Na festivalsku povijest u svom se govoru osvrnuo i ministar kulture Berislav Šipuš. ‘Vrijeme je velike berbe od gotovo pola stoljeća u kojoj se skupilo kulturno blago ovoga grada, bogate prošlosti, impresivne glazbene sadašnjosti i vas, a iz ovog grada potječu brojne umjetničke ličnosti, poput Jurice Muraia i Višnje Mažuran’, naglasio je ministar Šipuš zahvalivši Francuskoj na ovogodišnjem partnerstvu.

Varaždin-45. Barokne večeriNa to partnerstvo, kao i suradnju s Rendez vous festivalom u svom se govoru osvrnula i veleposlanica Boccoz. ‘Biti zemlja partner ovog 45. izdanja Varaždinskih baroknih večeri Francuskoj predstavlja iznimnu čast. Zadovoljstvo je još veće tim što je ova suradnja ostvarena u okviru festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous kojim se već nekoliko mjeseci promiče ono najbolje od francuske kulture i potiču francusko-hrvatske razmjene i suradnja na brojnim područjima. Festival u Varaždinu nezaobilazno je kulturno događanje u Europi na kojem se susreću zaljubljenici u baroknu glazbu. Nismo se mogli nadati boljem otvorenju ovog 45. izdanja od dolaska iznimnog ansambla Concert spirituel pod vodstvom Hervéa Niqueta. Concert spirituel već 25 godina na svjetskoj sceni slovi kao jedan od najboljih sastava barokne glazbe. Hervé Niquet – čembalist, orguljaš, pijanist, skladatelj, zborovođa i dirigent, izniman je glazbenik kojeg odlikuje inventivnost.’

Festival je u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović otvorio njezin izaslanik Jasen Mesić, koji je naglasio kako su Varaždinske barokne večeri jedan od stupova hrvatske kulture, kojima se Hrvatska može ponositi svugdje u Europi i svijetu.

‘Možemo i moramo zahvaliti onima koji su uspjeli kroz svih ovih 45 godina očuvati ovaj festival. Varaždinske barokne večeri pokazale su jednu stvar koja je izuzetno bitna u današnjem svijetu – kako njegovati kulturni identitet i surađivati s drugim kulturama’, istaknuo je Jasen Mesić koji je i proglasio Festival otvorenim.

Na svečanom koncertu otvorenja 45. Varaždinskih baroknih večeri okupili su se brojni pripadnici diplomatskog zbora i uglednici koji su mogli uživati u biranim djelima nastalim u barokno vrijeme iz pera baroknih majstora M. A. Charpentiera i Handela, a vrsni su glazbenici opravdali i pred varaždinskom publikom epitet baroknih zvijezda na početku slavljeničkog Festivala.

VBV

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,