46. Dani satire Fadila Hadžića

U Satiričkom kazalištu Kerempuh od 3. do 21. lipnja održat će se 46. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva.

U sklopu  festivala bit će izvedeno 11 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić.

O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu; Katarina Pejović (dramaturginja), Ksenija Pajić (glumica) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka).

’46. Dani satire svojevrsni su susret institucionalne i nezavisne scene, snažnih i hrabrih glasova suvremenih dramskih pisaca različitih generacija i poetika koji širom otvorenih očiju propituju društveno-političke okolnosti unutar kojih stvaraju i onih kanonskih bardova koji se u suvremenim adaptacijama i interpretacijama pretvaraju u naše suvremenike. Ovogodišnji festivalski izbor postoji kao jedna mikro kazališna zajednica jakih autora, autorskih timova i ansambala koji kazalište prepoznaju kao mjesto društvene odgovornosti, a te se odgovornosti neće odreći ni u trenucima dok se svijet oko nas ponovno raspada. Jer svaka će izabrana predstava barem na trenutak taj isti svijet pokušati skupiti. Vjerujem da će ‘Dani satire’ nastaviti dugogodišnji niz uspješnih festivalskih godina i još jednom potvrditi relevantnost ovog festivala i snagu satire kao žanra koji nam omogućuje da izađemo iz naše zone komfora, i dozvoljava nam da osvojimo neke nove prostore slobode u kojima je sve moguće, pa i bolje i pravednije društvo. Iako kazalište možda ne može promijeniti svijet, ono nam uvijek nepogrešivo sa scene poručuje da je promjena moguća i da smo upravo mi njen najvažniji dio. Kao izbornica posvećujem ove ‘Dane Satire’ Saši Anočiću koji nas je učio smijehu, kao malo koji drugi autor. Hvala mu na tome’, riječi su izbornice Jelene Kovačić.

Raspored predstava pogledajte OVDJE

K.K. / Foto: Kerempuh

41. Dani satire Fadila Hadžića

Tagged: , , , , , , , , ,