5. Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu

Festival svjetske književnosti, po peti put za redom u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, održat će se od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu.

Ove godine u fokusu je književnost njemačkoga govornog područja, tako da najveći broj autora dolazi iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Ideja festivala je okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima u razgovorima i na okruglim stolovima.

Uz pisce, od svoga početka festival spaja hrvatske likovne umjetnike, glazbenike i sve druge umjetnike te početkom kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene. 

Festival će se svečano otvoriti 3. rujna u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta Danielom Kehlmannom, a s njim će se razgovarati o književnosti i njegovu novom kratkom romanu ‘Trebao si otići’. Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja dolazi jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele ‘Ulli Lust’, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth. Od važnih pisaca gostuje u Hrvatskoj omiljeni spisateljski par Rita Monaldi i Francesco Sorti, koji će ove godine otvoriti splitski dio Festivala predstavljanjem romana ‘Smrt poput mene’.

Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze i gosti iz Gvatemale, SAD-a, Finske, Španjolske (čak troje autora), Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert dvoje veličanstvenih umjetnika, Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice i jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, autorice niza uspješnih projekata poput Catch-Pop Stringa, Sormeh, Madame Baheux, autorice glazbe za kazalište koja je prošle godine s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem, u Hrvatskoj započela novi projekt koji će se predstaviti na Festivalu svjetske književnosti.
Filmski program ove godine bit će posebno zanimljiv i drugačiji jer zahvaljujući Goethe-Institutu tu je niz filmova, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu te će publika u Kinu Europa i splitskoj kinoteci Zlatna vrata imati prigodu pogledati ovaj jedinstveni program.

Sve ovo i još mnogo toga kreće u Zagrebu 3. rujna u prostorima Kina Europa, Knjižnice Bogdana Ogrizovića i Galerije Josip Račić, i još nekim prostorima.

Ove godine vizualni identitet festivala nastao je otvorenim pozivom i u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Svjetlana Junakovića, a među više od sto radova čak osamnaestero mladih umjetnika žiri je izabrao rad Roberta Fenricha, koji je zajedno s grafičkim dizajnerom Mariom Aničićem zadužen za vizualni identitet 5. Festivala svjetske književnosti.

S. S.


4. Festival svjetske književnosti

Tagged: , , , , , , , , , ,