5 godina Olipskog ljetnog festivala

Svečanim koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta otvara se Olipski ljetni festival te se obilježava pet godina kontinuirane i bogate kulturno-umjetničke produkcije i zabavnih programa na najvećem otoku zadarskog arhipelaga – Olibu.U posljednjih pet godina otok Olib je kroz program Olipskog ljetnog festivala ugostio brojne domaće eminentne umjetnike, umjetničke organizacije te brojna društva i udruge, postavši poznata ljetna festivalska destinacija. U vrijeme kad se mnogi kulturni programi otkazuju zbog trenutne epidemiološke situacije, Olipski ljetni festival ulaže znatne napore da ovogodišnjim programom obilježi pet godina postojanja i kontinuiteta izvedbi vrhunskih kulturno-umjetničkih i zabavnih sadržaja.

Svečano otvorenje obilježit će se 13. srpnja (21 sat) koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta. Renomirani glazbenici Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, publiku će počastiti djelima i obradama najvećih skladatelja poput Bacha, Piazzolle, Vivaldija, Prokofjeva, Gershwina…

U subotu, 25. srpnja slijedi kazališno-glazbeni program. Festival ugošćuje Kazalište Moruzgva i Eciju Ojdanić koja će izvesti monodramu ‘Vla-Vla-Vlajland Cabaret’ prema tekstu Ivana Lea Leme. Nakon predstave slijedi cjelovečernji koncert nezaobilaznih zadarskih uličnih svirača Duo Gitman koji će zabavljati publiku dalmatinskim i svjetskim evergreen hitovima. U nedjelju, 26. srpnja održat će se tradicionalni festivalski program – 5. Memorijalni turnir u boćanju ‘Turnir Brune Marcelića’ u organizaciji prijatelja Brune Marcelića.

Program u kolovozu obilježen je kazališnom predstavom Teatra Grdelin ‘Moj slučaj’, glumca i redatelja Borisa Svrtana. To je jedinstvena monodrama koja uspostavlja živo sjećanje na život i djelo Vlade Gotovca, velikog hrvatskog esejista, novinara, filozofa, govornika i političara. Predstava će se izvoditi na otocima Olibu, Istu i Silbi 4., 8., i 9. kolovoza.

Festival je posvećen dramskim umjetnicima Ani Karić i Bogumilu Klevi te Miloradu Rućandu, istaknutom članu Udruge Olib. Odvija se u organizaciji Udruge Olib i Kazališne družine Bastien, a pod umjetničkim ravnateljstvom i produkcijom Ljube Zečevića te tehničkim vodstvom Euzebija Šimunića. Dizajnerska podrška projektu je kreativna platforma Organizam.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan. Svi programi odvijaju se na otvorenom prostoru. Programi festivalskih večeri odvijaju se s početkom u 21 sat.
Organizatori zadržavaju pravo na izmjene programa sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji te preporukama HZJZ.

I. B.


Tagged: , , , , ,