5. Vinski festival Dubrovnik FestiWine

Petu godinu zaredom u Dubrovniku će se održati Vinski festival Dubrovnik FestiWine, koji će od 16. do 22. travnja okupiti zainteresirane vinare, one koji to tek namjeravaju postati ali i brojne ljubitelje vina.Povijest festivala uistinu je zanimljiva – događanje koje je započelo 2014. godine kao regionalni vinski festival s ciljem promoviranja vinske kulture i autohtonih sorta Dubrovačko-neretvanske županije, zahvaljujući velikom interesu ciljane, ali i opće javnosti već tri godine kasnije postalo je međunarodni festival, otvorivši svoja vrata sudionicima daleko izvan granica županije.

Organizatori su pripremili bogat program u kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe. Festival započinje ‘Dubrovačkom vinskom setemanom’ u okviru koje brojni Dubrovčani i gosti posjećuju restorane, konobe i vinske barove s oznakom ‘Wine Friendly’ te kušaju vrhunska vina koja se izvrsno sljubljuju s finim delicijama dubrovačkog kraja.

Središnji događaj je izložba vina Dubrovnik FestiWinea, koja će se održati u petak i subotu, 20. i 21. travnja u prekrasnom ambijentu Sunset Beacha u Uvali Lapad. Tijekom izložbe vina, uz susrete vinskih profesionalaca s vinarima, održat će predavanja i vinokušnje, ali i vrlo atraktivne vinske i kulinarske radionice poput ‘Gault & Millau’ masterclass radionice japanskog chefa Ippei Uemure i Salona pjenušavih vina – ‘Sparkling table’.

 

Ove godine Dubrovnik FestiWine obilježava svoj peti rođendan, sigurnim koracima nastavljamo pozitivnim smjerom strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije. Veselimo se svim izlagačima i njihovim vinima, svim posjetiteljima i vinskim znalcima, veselimo se zdravoj konkurenciji u kojoj naša županijska vina mogu još bolje potvrditi svoju izvrsnost, rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Osim već spomenutih događanja, već tradicionalno tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo se kuša i bira vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, stonsku kamenicu. Uz atraktivan ‘Blind date: In love with Ston Oysters’, održat će se i ‘Dubrovnik FestiWine Trophy’, ocjenjivanje vina u okviru kojeg međunarodno priznati ocjenjivački tim, sastavljen od domaćih i inozemnih sudaca, enologa, na čelu s predsjednikom ocjenjivačkog tima Bojanom Kobalom, bira najbolja vina festivala.

Zanimljivost festivala je gastro spektakl ‘Dubrovnik FestiWine Gala’ svečana večera koja će se održati 19. travnja u hotelu Excelsior na kojoj će se uz sedam pobjedničkih vina s prošlogodišnjeg festivala predstaviti kreativna kuhinja mladih ali dokazanih chefova: gosta Igora Jagodica i domaćina Petra Obada. Kao i prošlih godina, cjelokupan prihod namijenjen je stipendiranju mladih talenata iz područja kulinarstva i somelijerstva.

Sve detalje o festivalu, izlagačima te kako ga posjetiti možete saznati na http://www.dubrovnikfestiwine.com/hr/ te prateći facebook stranicu festivala. Zabilježite u svoje kalendare petu obljetnicu Dubrovnik FestiWinea, upoznajte vrijedne vinare, kušajte fina vina, pridružite se zanimljivim radionicama i predavanjima i doznajte sve što se ikad željeli znati o vinima.

K. I.Tagged: , , , , , , , ,