50. FEST Beograd: Hrvatski film Zbornica – najbolji debi

‘Zbornica’ scenaristice i redateljice Sonje Tarokić te producentice Ankice Jurić Tilić osvojio je nagradu Najbolji debi na 50. Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu FEST.Kako je naveo žiri, priznanje je otišlo ‘redateljici koja je bila dovoljno hrabra i smjela da smjesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspjevši stvoriti toliko originalno ostvarenje, koje može poslužiti kao metafora za stanje današnjeg društva’. ‘Silno mi je drago da smo uopće pozvani na FEST, na festival s ogromnom tradicijom, i to je cijeloj filmskoj ekipi puno značilo. Ogromno hvala za ovu prekrasnu nagradu, jako sam iznenađena’, rekla je redateljica Sonja Tarokić u video poruci emitiranoj na svečanom zatvaranju jubilarnog 50. FEST-a održanog u beogradskoj Kombank dvorani.

Zbornica je bila u konkurenciji među 20 filmova u glavnom natjecateljskom programu, a projekciji održanoj ranije ovoga tjedna prisustvovale su redateljica Sonja Tarokić i glavna glumica Marina Redžepović.

Debitantski film Sonje Tarokić nedavno je osvojio nagradu ‘Oktavijan, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. ‘Zbornica’ je dobitnik i posebnih priznanja žirija na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma i na Zagreb film festivalu.

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame kao drama o borbi pojedinke unutar hrvatskog školskog sustava. Uz Marinu Redžepović, koja glumi novu pedagogicu Anamariju, glumački ansambl čine i Nives Ivanković u ulozi Vedrane, ravnateljice škole čvrste ruke, Stojan Matavulj koji glumi problematičnog profesora povijesti te Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz, Barbara Nola, Filip Juričić, Igor Kovač…

Najbolji film 50. FEST-a je ‘Nitram’ u režiji Justina Kurzela, nagrada za najbolju režiju pripala je filmu ‘Sestre’ redateljice Dine Dume, a počasnu nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobio je čuveni američki producent Dean Devlin.

Detaljan popis svih nagrađenih filmova uz objašnjenja žirija potražite na ovoj poveznici.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , , , ,