51. Celjski sajam MOS

51. Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam (MOS) Celje, koji se održava od 11. do 16. rujna, predstavljen je na press konferenciji u prostoru Hrvatske obrtničke komore. Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) i MOS sajam povezuje višegodišnja suradnja koja je omogućila predstavljanje brojnih hrvatskih obrtnika kao izlagača zahvaljujući sufinanciranju izlagačkog prostora, ali i kompletne logistike od strane HOK-a.Na sajmu će se predstaviti preko 1400 izlagača iz 30 država, a zemlja partner je Srbija. Hrvatski će izlagači svoju ponudu predstaviti u paviljonu L1, na štandu broj 15, površine 54 m².

Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore, Violeta Jelić, istaknula je da je i ove godine Hrvatska obrtnička komora potaknula brojne obrtnike da izlažu na ovom važnom događanju koje okuplja gospodarstvenike iz cijelog svijeta i omogućuje sudionicima da ostvare brojne vrijedne kontakte koji mogu pomoći pri širenju tržišta. ‘HOK sufinancira izlaganje 17 izlagača, a u suradnji s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije na sajmu će se prezentirati i katalog tradicijskih i umjetničkih obrta, katalog građevinara kao i katalog metaloprerađivača s područja Krapinsko-zagorske županije te uzorci proizvoda 14 tradicijskih obrta. Isto tako, u suradnji s Obrtničkom komorom Karlovačke županije putem promotivnih materijala prezentirat će se obrtnici iz djelatnosti graditeljstva, obrade drva, izrade alata i turizma s područja Karlovačke županije’, naglasila je.

Posebno je istaknuto da su zajednički nastupi hrvatskih obrtnika na inozemnim međunarodnim sajmovima tijekom prošle i ove godine organizirani u sklopu provedbe projekta ‘Internacionalizacija poslovanja MSP-ova i povećanje sposobnosti hrvatskog obrtništva za poslovanje u inozemstvu uz podršku Hrvatske obrtničke komore’, koji je s 2.304.893,64 kuna sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta je pružanje pomoći HOK-a obrtnicima kako bi razvili svoje kapacitete i sposobnosti za sudjelovanje na međunarodnom tržištu.

Samostalno se predstavlja još sedam hrvatskih izlagača i to je, kako je istaknuo Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskog sajma, također razlog za zadovoljstvo i potvrda dugogodišnje uspješne gospodarske suradnje dviju zemalja. ‘Cilj je ovog sajma tu suradnju promicati, ali i poticati obrtnike i gospodarstvenike da ju iz godine u godinu šire i unapređuju’, zaključio je.

Predsjednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Branko Meh govorio je o aktivnostima slovenske komore te o odličnoj suradnji na svim razinama s Hrvatskom obrtničkom komorom te istaknuo značaj ovog sajma koji je svake godine pravo mjesto za ostvarivanje kontakata između hrvatskih i slovenskih obrtnika.

Da se nerijetko, takvi kontakti pretvore u suradnju potvrdio je i obrtnik s višegodišnjim ‘izlagačkim stažom’, gospodin Franjo Golub, vlasnik strojobravarskog obrta Lamela, koji je kolegama obrtnicima preporučio da se odazovu sudjelovanju na što većem broju sajmova te da si na taj način, kroz što kvalitetniju prezentaciju, uz pomoć Hrvatske obrtničke komore, otvore prostor za širenje poslovanja na brojna strana tržišta.

H. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,