51. izdanje Floraarta na Bundeku

Od 30. svibnja do 5. lipnja zagrebačko jezero Bundek bit će prava cvjetna idila. Razlog tome najveća je međunarodna hortikulturna izložba u ovom dijelu Europe – Floraart – a program ovogodišnjeg, 51. izdanja Zrinjevac najavili su organizatori Zagrebački Holding – podružnica Zrinjevac. Osim izložbe cvijeća i vrtne opreme, Floraart bit će mjesto brojnih zabavno-edukativnih sadržaja, ali i natjecanja u aranžiranju cvijeća.FloraartViše od 200 izlagača iz Hrvatske i drugih zemalja svijeta predstavit će brojne vrste ukrasnog bilja, rezanog cvijeća, opremu za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznog cvjećarskog pribora i alata, sredstva za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenje, umjetno cvijeće, ukrasnu keramiku i ostale potrepštine za uređenje cvijeća i vrtova. U sklopu izložbe održava se i natjecateljski dio – Hrvatski kup florista na kojem će svoje umijeće pokazati cvjećari iz svih krajeva lijepe naše i zemalja regije te međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a organizirana je i prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Osim programa i izložbe koji će se odvijati na Bundeku, novitet ovogodišnjeg izdanja Floraarta su i zanimljiva stručna tematska predavanja koja će se održavati od utorka do petka u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu, a svi zainteresirani će moći sudjelovati na njima besplatno.

I djeca su dragi gosti Floraarta pa ih očekuje prigodan zabavni sadržaj. Uz malo dječje igralište i ove će godine niknuti Floragrad u kojem će kazalište Tvornica lutaka svaki dan u 11 i 18 sati izvoditi predstave za djecu. ‘Živ živ živ’, ‘Profesor Baltazar’, ‘Grašak na zrnu kraljevne’ i ‘Crvenkapica’ samo su neki od igrokaza koje će mališani moći pogledati, dok će za one koji više vole priče glumac Dražen Bratulić čitati svaki dan u 17 sati, a vikendom i u 10 sati.

Uživanje u cvjetnoj idili upotpunit će i cjelodnevni DJ program Flora Music Show, dok će na šetnici uz jezero Bundek svakog dana nastupati kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske koja će posjetiteljima predstaviti narodne pjesme i običaje svog kraja. Vikend je rezerviran za koncerte uživo pa će tako u petak nastupiti bend Black Coffee, u subotu Damir Kukuruzović Django Group, a izložbu će u nedjelju svojim nastupom zatvoriti poznata klapa Nostalgija.

Izložbe i sajmovi cvijeća u Zagrebu imaju dugu tradiciju. Prvi sajam održan je na Gornjem Gradu 1966. godine, a ime Floraart koristi se od 1992. godine, kad je organizaciju preuzela tvrtka Zrinjevac. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja se iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica preselila na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac, a od 2006. godine se održava na prostoru Parka Bundek.

Floraart je najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače kojeg posjeti više stotina tisuća posjetitelja, a pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba. Tradicionalno se održava u svibnju i lipnju kad u grad donese proljetnu život u bogatstvu cvjetne ljepote te tako postaje i turistička atrakcija Zagreba.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a više informacija o samoj izložbi može se pronaći na službenoj internetskoj stranici međunarodne vrtne izložbe Floraart te na službenoj Facebook stranici.

A. K.


Tetrapak-drvo-Bundek-Vida_Milanja
Eko natječaj: Drvo i ja rastemo zajedno!
Tagged: , , , , , , , , , , ,