54. Floraart: Neka cvjeta 200.000 cvjetova

Na zagrebačkoj Kajzerici, u rasadnicima Zrinjevca, ovih je dana posebno radno, veselo i užurbano. Naime, počele su pripreme za 54. Floraart, najveću i najdugovječniju izložba cvijeća u ovom dijelu Europe.VelikI staklenici trenutni su dom biljkama kojima ćemo se diviti za dva mjeseca. Vrtlari i radnici koji rade sa sadnicama, arhitekti te svi uključeni u ovaj veliki projekt s veseljem počinju stvarati bajku koja godinama u Zagreb privlači sve veći broj turista i zaljubljenika u cvijeće i prirodu. Kako bi svi cvjetni aranžmani bili spremni na vrijeme tim iz Zrinjevca već neumorno radi.

‘Priča ovogodišnjeg Floraarta počela je već u rujnu kada su naši projektanti osmislili prostor i cvjetne gredice za izložbu. Krajobrazni arhitekti odlučuju koje vrste, koje boje i u kojoj količini idu na koju lokaciju. Njihov zadatak stvoriti je neku formu u kojoj će ta biljka dati najveći efekt boja i mirisa, što je svojevrsna umjetnost!’, objašnjava dipl. ing. agr. Vesna Čuljat iz Zrinjevca, organizatora izložbe te dodaje: ‘Vodi se briga da sve cvatuće vrste budu u punom cvatu početkom svibnja, što znači da se sa sadnjom počelo već u veljači, a užurbano sadimo i ovih dana. Biljkama se pristupa pažljivo i planski, a na Floraartu ćemo uživati u ljepotama više od 200.000 cvjetova!’

Već 54 godine Zagrepčane i njihove goste svakog proljeća uveseljava međunarodna vrtna izložba Floraart. Ovogodišnje izdanje održat će se na Bundeku od 13. do 19. svibnja, a manifestacija koju posjete stotine tisuća ljubitelja cvijeća i cvjetne umjetnosti iz cijele Europe još jednom će pokazati čarobnu ljepotu prirode.

Na Bundeku će izlagati cvjećari iz Hrvatske i Europe, a dodijelit će se nagrade u čak 26 kategorija uključujući one za izlagače biljnog materijala i najljepši kućni vrt.

Tim od 15 vrtlara svakoga dana posadi oko 12.000 komada sadnica. Biljke se strojno i ručno sade s posebnom pažnjom svakog radnog dana i spremaju u staklenike, vikendom se radi prihrana i posebni zahvati koje pojedino cvijeće zahtjeva. Budući da sve cvjetne vrste ne cvatu jednako dugo niti u istim uvjetima, sadnice se sade prema posebno pripremljenom i promišljenom rasporedu. Vrijedna ekipa iz Zrinjevca upravo ovih dana sadi dvije vrste, vodeniku i ukrasnu kadulju.

Stotine ljudi uključeno je svakodnevno u ovaj veliki projekt koji ostavlja nestvaran dojam zahvaljujući kojem će zagrebački Bundek početkom svibnja biti jedan od najljepših parkova Europe. Brojni popratni sadržaji ovogodišnju će izložbu izdvojiti od sličnih te Zagreb pozicionirati u vodeći grad kad je ovakva izložba cvijeća u pitanju.

T. D.


Tagged: , , , , , , , , ,