6. rođendan Laube – kuće za ljude i umjetnost

Šesti rođendan zagrebačke Laube bit će proslavljen velikom izložbom Andrewa Salgada pod nazivom ‘A Room With a View of the Ocean’ čije je otvorenje zakazano za petak, 30. lipnja u 20 sati.Andrew Salgado (1982.) kanadski je umjetnik koji živi i radi u Londonu, a svoje je radove izlagao u cijelom svijetu. Njegove su slike portreti velikog formata u koje su utkani elementi apstrakcije i simboličkog značenja. Na tim velikim gestualnim slikama istražuje koncepte koji se odnose na uništenje i rekonstrukciju identiteta – postupak koji on smatra ponovnim promišljanjem konvencija figurativnog slikarstva kroz težnju prema apstrakciji. Salgado dovodi u pitanje prirodu identiteta, pa čak i sam čin slikanja kao nešto monstruozno, alegorijsko ili simbolično.

Uključujući klasične arhetipove u neizmjerno inventivan pristup odabranom mediju, Salgadov rad prkosi kategorizaciji. Njegovi nedavni radovi uključuju kolaž, mješovite medije, pa čak i rukom obojenu i ručno šivanu tkaninu i platno. ‘Želim vidjeti kako moje slike djeluju neovisno od njihova doslovnog figurativnog temelja te kako bi se mogle dekonstruirati kroz izbor boja, smanjenje oblika i trijumf materijalnosti tako da postanu nešto sasvim nadnaravno.’

Radovi koji će biti izloženi u Laubi producirani su isključivo za potrebe ove izložbe te će javnosti predstaviti jedan zanimljiv i inovativan pristup suvremenom slikarstvu koji nadilazi granice samog medija.

Riječ je o do sada najvećoj izložbi ovog autora, jednom zaokretu od slikarstva ka instalaciji te njegovoj prvoj izložbi na ovom području. Na izložbi će biti predstavljeno preko 70 radova različitih formata od kojih je većina unaprijed rasprodana. Također, za potrebe izložbe u Laubi se gradi scenografija, niz prostorija te između ostalog i umjetna plaža.Otvorenje izložbe započinje već tradicionalnim Laubatalkom, razgovorom s umjetnikom, koji će moderirati kustos izložbe, Mario Guček Andromak.

K. L.


Cantus & Lauba: Glazba za ples


Lauba: Performans No root, no fruit


Krdo kipara Roberta Jozića


Tagged: , , , , , , , , ,