6. Šibenik Dance Festival

Tvrđava sv. Mihovil bila je idealna kulisa za svečano otvorenje 6. Šibenik Dance Festivala. Festival koji traje šest dana otvoren je baletom HNK Split ‘5 do 12’, koreografa Igora Kirova i glazbom Kirila Džajkovskog. Šibenik će cijeli ovaj tjedan živjeti u ritmu pjesa, a najatraktivnije gradske lokacije bit će pozornice brojnim plesnim izvedbama.6. Šibenik Dance FestivalI ovog ljeta tako plesači, plesni ansambli, koreografi kao i istaknute umjetničke organizacije iz Hrvatske i inozemstva predstavit će svoja ostvarenja na tri pozornice na otvorenom: pozornici ispred šibenske katedrale Sv.Jakova -jedinstvenog spomenika kulture, pozornici tvrđave sv. Mihovila – proglašenoj kulturnom atrakcijom godine po izboru Hrvatske turističke zajednice, kao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Narednih dana u sklopu Šibenik Dance Festivala nastupit će brojni i jedinstveni plesni umjetnici, a održavat će se i brojne plesne škole. Suvremena plesna predstava ‘Female’ studija Kelkope iz Zagreba zatvorit će Šibenik Dance Festival. Iza ove hvaljene predstave stoji umjetnička voditeljica i koreografkinja Tamara Savičević, Mario Vrbanec iz Plesnog studia Tala iz Zagreba i njegov plesni ansambl kolektiv Brutala. Program će i upotpuniti izvrstan ansambl klasičnog baleta – Baletni studio Split pod vodstvom primabalerine Albine Rahmatulline.

U sklopu festivala nastupit će i flamenco plesači Mitja Obed i Saška Šašić s predstavom ‘Metamorphosis’. Kao uvod u njihov program, s performansom pod nazivom ‘INLY’, nastupit će Anja Nikolić iz Beograda, kombinirajući moderni baletni izričaj u kombinaciji s fizičkim teatrom. Iznimna solo plesačica i koreografkinja Sigal Ziv stiže iz Izraela s plesom ‘Eight Red Hearts’. Ona je jedna od vodećih umjetnika u kategoriji etno plesa i pionir ove specifične plesne forme u Izraelu. Svojom plesnom tehnikom hipnotizira i oduševljava publiku diljem svijeta.

Posljednju večer festivala, u subotu 30. srpnja nastupa bračni par – ona Izraelka, on Splićanin – Limor Ziv i Ivica Bago. U izvedbi ‘La Flor’ plesat će neoklasični balet i suvremeni ples.

M. R. / Foto: John Pavlish

Tagged: , , , , , , , , ,