7. Fantastic Zagreb film festival

U četvrtak, 29. lipnja počinje 7. Fantastic Zagreb film festival i trajat će sve do 9. srpnja.Mia Pećina, partnerica i direktorica festivala, zahvalila se svim sponzorima i ponajviše gradu Zagrebu na svesrdnoj podršci te najavila: ‘Vjerujemo da smo i ove godine našoj vjernoj publici uspjeli osigurati izvanredan program! Apsolutno se moramo zahvaliti svima koji su i ove godine pomogli da se Fantastic održi, prvenstveno Gradu Zagrebu i TZGZ, te svim sponzorima i partnerima te posebno stranim ambasadama u Hrvatskoj. Također neizmjerno smo ponosni na našu suradnju s Tallin FF (Estonija) i Imagine FF (Amsterdam, Nizozemska) s kojima već treću godinu za redom organiziramo i prvi europski žanrovski forum (EGF) za koji smo za 2017. i 2018. godinu dobili potporu od Europskog fonda Creative Media. Pozivamo sve da se posjete projekcije i glazbeni program na Medvedgradu, jer ovo je zadnja godina Fantastica na utvrdi dok se ne završi renoviranje u koje Park Prirode Medvednica kreće na jesen. Dakle puno prilika za fantastične ljetne večeri uz još fantastičnije filmske priče.’

Stjepan Hundić, partner i umjetnički direktor, najavio je ponajbolje žanrovske filmove na ovogodišnjem izdanju kao i holivudski hit, film otvorenja: ‘Otvaramo festival s velikim holivudskim hitom Baby Driver/ Vozač, koji se paralelno s europskom premijerom u četvrtak otvara samo na Fantastic Zagrebu, u suradnji s Continental filmom, distributerom filma u Hrvatskoj. Od ostalih naslova svakako treba izdvojiti francuski svjetski festivalski hit Sirovo; Projekt Lazarus; ruski Sila privlačnosti; dva dokumentarna filma David Lynch: Život kao umjetnost i hit sa Sundancea 78/52 čiji autor Alexandre Philippe dolazi u Zagreb predstaviti film. Iz programa Sretan rođendan izdvajamo; Conan Barbarin, Poltergeist, Suspiria i Robocop. Povodom nedavnog gubitka izvanrednog režisera Jonathana Demmea prikazujemo njegov najveći hit Kad jaganjci utihnu.’

U 11 festivalskih dana prikazat će se niz premijernih filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Express, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! i Nordijski fokus. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, suspens, kultni žanrovski klasici, filmovi strave, dokumentarci… i dodatna iznenađenja očekuju filmofile i zagrebačku publiku na predivnoj Ljetnoj pozornici Tuškanac. Očekuju nas i dvije fantastične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad, 7. i 8. srpnja s dva fantastična filma. U petak 7. srpnja, u suradnji s Motovun Film Festivalom organiziraju projekciju španjolskog hit mystery trilera ‘Bar’ Alexa de la Iglesije, a u subotu, 8. srpnja kultni SF klasik ‘Stvor’ Johna Carpentera.

Za posebnu završnu večer festivala, 9. srpnja, na ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se legendarni SF klasik ‘Metropolis’ Fritza Langa. Remek-djelo njemačkog ekspresionizma i jedan od temeljnih filmova SF žanra ove godine obilježava svoj 90. rođendan!

Ulaznice su u prodaji na blagajni kina Europa (Varšavska 3), a vašu ulaznicu možete kupiti i prije početka projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac.

T. A.


6. Festival fantastičnih filmova

Medvedgrad: Okončan 5. Fantastic Zagreb film festival


Završio 4. Fantastic Zagreb film festival


Tagged: , , , , , , , ,