7. Vox Feminae festival

Nakon prošlogodišnjeg slavljenja ženske snage kroz superheroine, Vox Feminae Festival svoje sedmo izdanje posvećuje mučenicama. Festival će se održavati od 14. do 19. studenog na brojnim lokacijama u centru Zagreba.Vox feminaeAutorica ovogodišnjeg festivalskog vizuala je akademska animatorica i ilustratorica Tea Stražičić, čiji rad je odabran na natječaj za izradu vizualnog rješenja na temu mučenice. Zadatak je bio temi mučenice pristupiti kroz povijesno i društveno nasljeđe i više ili manje uspješne pokušaje odmicanja suvremene žene iz te uloge.

Tu temu istražuje i izložba Milijane Babić ‘Tražim posao’ koja će biti postavljena u Galeriji Nova, kao i knjiga Želimira Periša ‘Mučenice’ koja će se na dan otvaranja festivala predstaviti zagrebačkoj publici.

Vox Feminae i ove godine promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski program, promocije knjiga, izložbe, prezentacije, diskusije i nastupe glazbenica i DJ-ica. U ovogodišnjem fokusu je propitivanje feminističkih teorija i praksi, te načina na koji se međusobno isprepliću, podržavaju, uključuju i poništavaju. Tako će se u sklopu festivala kroz panel diskusije predstaviti i sučeliti 20-ak inicijativa, djela i projekata iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Švedske.

U sklopu filmskog dijela festivala 17. studenog u Kinu Europa će se održati svečana hrvatska premijera novog filma redateljice Jasmile Žbanić Za one koji ne mogu da govore. Na programu se također nalazi i 18 srednjometražnih i dugometražnih filmova, od kojih je pet naslova iz recentne produkcije, dok su ostali dio francuske i američke kinoteke ženskog stvaralaštva. Uz Kino Europu program festivala će se održavati u Galeriji Nova, Kulturno informativnom centru KIC, Prostoru Do, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, književnom klubu Booksa i klubu Funk.

Vox Feminae Festival već sedmu godinu za redom organizira neprofitna udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva.

Vox Feminae

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,