70. rođendan Pipi Duge Čarape

Pipi Duga Čarapa ovih dana slavi 70. rođendan. Svi se dive najjačoj, najsamovoljnijoj i najneovisnijoj djevojčici na svijetu. No, hoće li ona biti zanimljiva i idućim generacijama?
Pipi Duga Čarapa‘Dopustite da se predstavim: Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Langstrump!’ Kada se Pipi Duga Čarapa predstavlja punim imenom i prezimenom to može potrajati. Svjetlo dana ugledala je u Švedskoj 1945. godine. Književnica Astrid Lindgren je priču o Pipi Dugoj Čarapi izmislila kako bi zabavila svoju bolesnu kćerku Karin. Do danas su knjige o Pipi prevedene na 70 jezika i prodane u oko 66 milijuna primjeraka. Samo u Švedskoj snimljeno je više od 40 filmova sa sedam različitih glumica. A tu je i nekoliko televizijskih serija.

Ta svojeglava djevojčica s neobičnim riđim pletenicama i pjegicama po licu ovih dana slavi 70. rođendan. Ona nosi čarape različitih boja, haljinu koju je sama sašila, njezina je majka u nebu s anđelima, a otac je kralj u Južnom moru. Živi sama u vlastitoj kući, odnosno zajedno s majmunčićem Gospodinom Nilsonom i konjem. Pored nje stanuju Anika i Tomi kojima više nikada nije dosadno od kada su upoznali svoju novu susjedu. Zašto je ljudima Pipi i danas tako zanimljiva?

Emancipirana podjela uloga

Pipi, Anika i Tomi‘Pipi Duga Čarapa je prava dječja junakinja. Pogotovo se djevojčice mogu identificirati s njom’, analizira profesor psihologije Alfred Gebert. Jer, Pipi je jaka, neposlušna i uvijek spremna pomoći. Živi sama u vlastitoj kući. Ne mora u školu, ali svejedno može postići sve što želi. Sa svim ljudima bez problema izlazi na kraj. Ili skoro sa svima. U njezinom životu vrlo važnu ulogu igraju prijatelji. To je emancipirana podjela uloga po spolovima, smatra profesor Gebert i procjenjuje: ‘Žena koja je u djetinjstvu imala Pipi kao uzor, kasnije će se u poslovnom životu vjerojatno lakše nositi s muškim kolegama i sve činiti za svoje prijatelje.’

Slično na to gleda i Herbert Scheithauer, profesor psihologije sa Slobodnog sveučilišta Berlin. On kaže da se ne smije zanemariti utjecaj dječjih knjiga na razvoj dječje psihe: ‘Kod Pipi Duge Čarape radi se o pridržavanju i nepridržavanju pravila, o ljudskim pozitivnim i negativnim stranama – i o prijateljstvu.’ Ovaj psiholog ističe da se pogotovo mala djeca mogu identificirati s Pipi, ali istovremeno i distancirati od nje. Ono što djeca također vole kod nje je i promijenjen odnos snaga na relaciji odrasli – dijete. ‘Pipi Duga Čarapa je jednostavno uvijek aktualna’, smatra Scheithauer.

Pipi ima sve ono što si djeca žele: pravo na samoodređenje, avanture, nadnaravnu snagu. ‘Djeca trebaju junake poput Pipi Duge Čarape. Ona se ravnaju prema njima’, kaže dječja psihologinja Svenja Lüthge. I objašnjava da ta pomalo kaotična Pipi daje oslonac nesigurnoj djeci. ‘Pipi ima recept za život. Ona je ravna odraslima i čak se usuđuje zafrkavati odgojitelje i policajce. Istovremeno ima nepogrešivi osjećaj za pravdu i veliko srce za slabije. Za djecu je time idealan uzor’, smatra njemačka psihologinja.

Ima li Pipi budućnost?

Dječji psiholog Wolfgang Bergmann, autor bestselera ‘Odgoj u informatičko doba’, podsjeća da je život današnje djece iz velegrada miljama udaljen od idile u pričama o Pipi i zato ne vjeruje da će te priče biti isto tako popularne i kod budućih generacija. No njegova kolegica Svenja Lüthge je optimistična: ‘Astrid Lindgren opisuje posebno djetinjstvo kakvo može doživjeti samo malo njih. Danas većina djece ne može ostvariti želju za slobodom. Zato je dobro da mogu posjetiti taj fantastični svijet iz snova.’

Astrid LindgrenPsihologinja očekuje da će Pipi biti omiljena i za 10, 20, pa čak i 30 godina, ali: ‘… samo onda ako ćemo mi roditelji na iduće generacije prenijeti našu ljubav za svijet Astrid Lindgren.’ A ona to u svakom slučaju kao stručnjakinja preporučuje: ‘Pipi Duga Čarapa je pojam ljubavi, prijateljstva i hrabrosti. I pokazuje da se vlastite poteškoće može prevladati hrabrošću. To je ono čemu bismo trebali naučiti našu djecu.’

Stefan Dege / Deutsche Welle

Tagged: , , , , , , , , , , ,