90 godina kina Europa

U srijedu, 8. travnja kino Europa obilježava veliku obljetnicu – 90 godina od svog otvaranja. Naime, 8. travnja 1925. otvorena su vrata zagrebačkog kina u Varšavskoj 3, koje će u idućih 90 godina izgraditi i zadržati ulogu kultnog mjesta posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije.Kino Europa-90 godinaOvaj veliki okrugli rođendan obilježit će se prigodno – uz filmove, a slavljenička srijeda započinje već u prijepodnevnim satima prvom u nizu cjelodnevnih besplatnih projekcija u obje dvorane. U 18 sati u velikoj dvorani bit će prikazan kratkometražni dokumentarni film ’90 godina kina Europa’ u režiji Ivana Sikavice, filmski zapis o postojanju i povijesti najstarijeg zagrebačkog kina, a nakon toga, s početkom u 20 sati, posjetitelje očekuje i velika prigodna filmska atrakcija – projekcija kultnog talijanskog filma ‘Cinema Paradiso’ Giuseppea Tornatorea iz 1988. Tako će, nakon više od 20 godina, publika na velikom platnu imati priliku vidjeti ovo dirljivo ostvarenje o fascinaciji medijem filma i magičnoj privlačnosti kino projekcija, nagrađeno Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film. Prateću glazbu potpisuje slavni maestro Ennio Morricone, koji će u zagrebačkoj Areni održati koncert tri dana poslije, 11. travnja. U dvorani Müller prikazat će se izbor od šest filmova koji su se tijekom prošle i ove sezone prikazivali na redovnom programu: od belgijskog heartbreakera koji spaja ljubavnu priču s ritmovima bluegrassa (‘Alabama Monroe’), pa do provokativnog švedskog kino hita o obitelji koju uzdrma jedna bezopasna snježna lavina (‘Turist’).

Sve su projekcije 8. travnja besplatne, a posjetitelji će svoje besplatne ulaznice trebati preuzeti na blagajni kina, uz iznimku projekcije dokumentarnog filma ’90 godina kina’ za koji preuzimanje ulaznica nije potrebno. Broj ulaznica za projekcije je ograničen kapacitetima dvorana; ulaznice će se moći preuzimati do isteka zaliha. Također, svi posjetitelji koji preuzmu ulaznice za film ‘Cinema paradiso’ sudjelovat će u nagradnoj igri; pet najsretnijih osvojit će ulaznicu za zagrebački koncert Ennija Morriconea. Svi posjetitelji toga dana moći će uživati i u 50 posto nižim cijenama u kafiću kina, a od 18 do 23 sata odabranu glazbu puštat će Višeslav Laboš.

Inače, kino Europa sagrađeno je zahvaljujući zalaganju i sredstvima zagrebačke obitelji Müller prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza kao najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima, a na svečanom otvaranju 8. travnja 1925. prikazan je film ‘Nibelunzi’ Fritza Langa i domaći film ‘Dalmacija, zemlja sunca’.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , ,