Abbazia: Oni zvuče kao prava ABBA!

Za večer posvećenoj jednom od najpopularnijih svjetskih bandova ikada – Abbi – tražila se karta više, o čemu su svjedočili redovi još prije otvaranja zagrebačkog kluba Metropolis. Iako je već najavljeno da je koncert rasprodan, na zahtjev mnogih koji nisu karte nabavili na vrijeme klub je pustio još manju količinu karata.A da je pomama za kartama opravdana, potvrdila je autentična izvedba riječke Abbazie, jedne od rijetkih grupa koja vokale Abbe hvata čak i po boji glasova. Bilo je prekrasno vidjeti skladan spoj majke i kćerke Jozefine i Eni Jurišić, kako Abbu love u svim pjesmama, koje su otpjevale, potvrđujući time kako su jedan od najtraženijih izvođača ove kultne pop grupe.

Band Abbazia iz Rijeke sačinjen je od istaknutih glazbenika koji s pravom nose epitet i priznanje autentične izvedbe popularne grupe Abba. Zahtjevne vokalne dionice spojile su majka i kći Jozefina i Eni Jurišić. Jozefina je poznata kao lead vokal nekad popularne riječke grupe 777, a hvaljena Eni kao polufinalistica Voicea, koja se nedavno predstavila i na Zagrebačkom festivalu.

Muški dio banda čine Branko Fućak, pjevač i kompozitor iz Rijeke, koji je skladao i sudjelovao na brojnik festivalima zabavne glazbe, a uz njega i Aleksandar Valenčić, kompozitor, aranžer i glazbeni producent koji je aranžirao šest pjesama za Eurosong i to za predstavnicu Hrvatske (2003.), Bosne i Hercegovine (2005.), dvaput za Sloveniju (2007. i 2009.) i dvaput za Portugal (2008. i 2012.).

Ova hvalevrijedna grupa, osim što rastura po Europi, nastupala je i na zimskim Olimpijskim igrama u Sestriereu 2006. Razlog popularnosti je i njihova posebna posvećenost autentičnosti zvuka i izvedbe vodećih i pratećih vokala, te njihovim aranžmanima razrađenim u detalje po kojima je Abba toliko poznata. Slušatelji prilikom koncerta često izjavljuju kako, zatvorivši oči, imaju osjećaj kao da slušaju pravu Abbu. Takav osjećaj imala je i publika u Metropolisu, koja ih je vriskom i dugim pljeskom zvala po nekoliko puta na bis. A da su pravi majstori Abba izvedbe, riječka Abazzia pokazala je i na bisu dodatnim kratkim presjekom popularnih Abba hitova, otpjevavši ih zajedno s publikom u glas.

Riječki band Abbazia po prvi puta nastupao je pred zagrebačkom publikom. Iako već imaju veliko iskustvo na stranim pozornicama i turističkim destinacijama, Riječani su bili oduševljeni zagrebačkom publikom. Nakon njihova nastupa prisutne je dodatno zapalio DJ Sammy, koji je rasplesao publiku do sitnih sati.

V. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,