Agent Storm: Bio sam član Al Qaide, a radio za CIA-ju

Riječ je o memoarima Danca koji tvrdi da je bio ključan agent američke, britanske i danske tajne službe dok su one u Jemenu pokušavale locirati najznačajnijeg aktivnog operativca Al Qaede pri čemu je ključni lik u cijeloj priči bila jedna Hrvatica.
Agent Storm-Bio sam član Al Qaide, a radio za CIA-ju
Autor ovih memoara Morten Storm bivši je pripadnik jedne danske motociklističke bande, koji je volio pijančevati, lumpati, nasilno se ponašati, pa je neko vrijeme proveo i u zatvoru. No, prije petnaestak godina – kako sam tvrdi – potpuno se promijenio, zainteresirao za islam, te ga počeo proučavati. Taj ga je interes odveo u Jemen gdje je išao studirati arapski i islamsku religiju. Tamo se počeo kretati u lokalnim vjerskim krugovima, upoznao i neke islamske ekstremiste, pa je preko njih sreo i tajanstvenog Anwara al-Awlakija, za kojeg je ustanovio da je ključan čovjek Al Qaede. Awlaki je bio vođa njezina ogranka koji ima sjedište u Jemenu, a koji se zove Al Qaeda Arapskog poluotoka. Dok je boravio u Jemenu, Storm je štošta saznao o tamošnjim ekstremistima, pa je družeći se s njima mnogo saznao o njihovim terorističkim planovima i aktivnostima. On im se pridružio u širenju islamističke propagande, čak bio spreman i sudjelovati u nekim borbenim akcijama. O tome piše u knjizi ‘Bio sam član Al Qaide, a radio za CIA-ju’, u nas objavljenu u izdanju Profila.

No, prije pet-šest godina odjednom je, dijelom i zbog terorizma koji su se bavili, počeo potpuno mijenjati mišljenje o islamističkom radikalizmu, te se toliko okrenuo da se odlučio boriti protiv njega. Zato je kontaktirao dansku tajnu službu, rekavši da je spreman postati njezin agent i staviti joj na raspolaganje sva svoja saznanja. To ga je dovelo do američke i britanske tajne službe, koje su, kako on tvrd, zaključile da bi ga mogle iskoristiti kako bi ostvarile ono što im je bila najveća želja – likvidirati Awlakija. Naime, Awlaki, koji je imao američko državljanstvo, nakon što se Osama Bin Laden sakrio, postao je glavni operativac Al Qaede te iz Jemena počeo kovati planove o terorističkim akcijama protiv SAD-a u samim SAD. Nekoliko je akcija pokrenuo. Zbog toga su ga Amerikanci odlučili likvidirati, ali to u početku nisu mogli jer ga nisu mogli locirati.

Agent StormZato im je Storm, barem on tako tvrdi, bio vrlo vrijedan, budući da je on poznao Awlakija i mogao doći do njega. Skovan je plan kako da ga se locira. Awlaki je imao dvije žene, ali je želio imati još jednu, pa je poticao Storma da mu je nađe. Zapadni su obavještajci procijenili kako bi to mogli iskoristiti da ga lociraju. Dogovorili su se da Storm pokuša naći neku djevojku koja bi bila voljna udati se za Awlakija, pa je on po internetu na stranicama gdje se okupljaju simpatizeri islamskih ekstremista počeo tražiti odgovarajuću osobu. Tamo je stupio u kontakt s djevojkom koja je ne tako davno prešla na islam, koja se nazivala Aminah. No, to je zapravo bila Irena Horak, danas tridesetpetogodišnja Hrvatica iz Bjelovara, koja je svojedobno radila u jednoj tvrtki u Zagrebu, te se bavila sportom. On se susreo s njom u Beču, objasnio joj Awlakijevu želju da uzme treću ženu, a ona je rekla kako je spremna da to bude ona. Storm je tada uspostavio kontakt među njima, te aranžirao da ona ode u Jemen.

Plan je zapadnih agenata bio da u njezin kovčeg potajno bez njezina znanja ugrade mali uređaj koji bi emitirao signal, pa bi joj agenti mogli točno pratiti kretanje te tako, kada se susretne s Awlakijem, otkriti njegovu lokaciju. Ona je, ništa ne sumnjajući, s tim kovčegom otišla u Jemen, no, plan nije uspio jer Awlakijevi čuvari nisu dopustili da ona s tim kovčegom ode na susret s njim u unutrašnjost Jemena gdje se skrivao. Ipak, oni su ga nekako locirali pa su ga Amerikanci ubili raketom iz bespilotne letjelice 30. studenog 2011. godine. Irena Horak se, navodno, sada u Jemenu bavi humanitarnim radom, a Storm je potkraj prošle godine izašao u javnost sa svime što je radio. Tada je o njemu dosta pisala svjetska štampa, među ostalima vodeći britanski dnevni listovi, pa i američki Newsweek, a članaka o njemu bilo je i kod nas, u Jutarnjem i Večernjem listu. Tada su se, doduše, pojavile i neke sumnje je li sve ono što je Storm pričao točno, nije li štošta i nadodao, ali ga do sada nitko nije temeljitije demantirao, a američka, britanska i danska tajna služba nisu željele ništa komentirati. U strahu od osvete, Storm je promijenio identitet i skriva se negdje u zapadnoj Europi.

T. C.

Tagged: , , , , , , , , , , ,