Alex Gibney: Kontroverzni dokumentarac o scijentologiji

U zagrebačkoj Laubi, u okviru programa ‘Motovun u Zagrebu’, u utorak, 25. kolovoza (21 sat) bit će prikazan dokumentarni film Alexa Gibneya u kojem razotkriva najmračnije tajne scijentologije.Alex Gibney - Pročišćenje-Scijentologija i tamnica vjereKontroverzni dokumentarac oskarovca Alexa Gibneya (We Steal Secrets – the Story of Wikileaks, 2013.; Enron – the Smartest Guys in the Room, 2005.; Taxi to the Dark Side, 2007.) imao je hrvatsku premijeru u programu Bože, pomozi! na 18. Motovun Film Festivalu. Film kojeg Indiewire naziva šokantnim prikazom dementnog scijentološkog vodstva otkriva tajne njihove crkve obraćajući pažnju na optužbe emocionalnog i fizičkog zlostavljanja počinjenih od strane osnivača L. Ron Hubbarda i njegova nasljednika Davida Miscavigea te sumnjive i često nasilne metode koje prakticira religijsko vodstvo, od ucjena i uhođenja sadašnjih i bivših članova do kontroverznog ‘mjerača misli’, E-metra.

Samo u prvom mjesecu distribucije u SAD, ‘Pročišćenje’ je pogledalo 5,5 milijuna ljudi (drugi najgledaniji HBO-ov dokumentarac u proteklom desetljeću) što je izazvalo popriličan gnjev scijentologa diljem svijeta. U borbi protiv Gibneya, organizatora festivala i distributera ubrzo su regrutirali odvjetničke timove i pokrenuli žestoke PR kampanje. Tako npr. kad u google tražilicu upišete ime Alexa Gibneya među prvim rezultatima pojavljue se plaćeni oglas koji promovira website alexgibneypropaganda.com.

Novi film Alexa Gibneya prikazan je u programu Bože pomozi! koji je donio izbor filmova ponajboljih svjetskih dokumentaraca na temu vjerskog ekstremizma. Program je uključivao i dansko-somalske ‘Ratnike sa Sjevera’ Sørena Steena Jespersena i Nasiba Faraha o mladim Afrikancima iz Skandinavije koji se priključuju fundamentalističkoj terorističkoj organizaciji Al Šabab, ‘Bog voli Ugandu’ oskarovca Rogera Rossa Williamsa o ultrakonzervativnim američkim kršćanskim misionarima, koji su svojedobno uspjeli izlobirati smrtnu kaznu za homoseksualce u Ugandi te višestruko nagrađivani film oskarovke Lucy Walker ‘Na vražjem terenu’ o mladim Amišima suočenim s iskušenjima ‘stvarnog svijeta’.

M. F.


B008C005_2014092
Motovun u Laubi

18. Motovun-nagrade
18. Motovun: Film Wakhan osvojio Propeler
Tagged: , , , , , , , , , , ,