Aljoša Jurinić: Prvi album Chopinalive

U predvorju zagrebačke dvorane Lisinski predstavljen je prvi CD mladog i darovitog pijanista Aljoše Jurinića (1989.), nagrađivanog na brojnim prestižnim svjetskim pijanističkim natjecanjima: prvo mjesto na natjecanju Robert Schumann u Zwickauu 2012., finalist na 17. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi 2015., laureat međunarodnog natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu 2016, te dobitnik brojnih hrvatskih nagrada.

Predstavljeni CD pod nazivom ‘Chopinalive’ dokumentarna je snimka koncerta odsviranog u najstarijoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani Hrvatskom glazbenom zavodu 28. listopada 2015. Koncert je održan neposredno nakon Jurinićeva povratka iz Varšave, a snimka u izdanju CristoforiumArta sadrži sedam Chopinovih (1810.-1848.) skladbi.

Recital je održan na klaviru Pleyel (Chopinova omiljena marka klavira) koji je pripadao kultnom hrvatskom pijanistu Svetislavu Stančiću (1895.-1970), koji ga je nabavio 1924. godine. Nakon Stančićeve smrti, obitelj ga je nudila muzejskim ustanovama, no nevoljeni klavir našao je svoj dom tek 1988. u privatnoj zbirci klavira Ljubomira Gašparovića (1951.). Ovaj pijanist, pedagog i posjednik najveće privatne zbirke klavira u Hrvatskoj, instrument izrađen 1911. u potpunosti je restaurirao. Na ovom klaviru, kojeg je mladi pijanist opisao kao ‘mekši i topliji’ od ostalih, Aljoša Jurinić ponovno će zasvirati u Hrvatskom glazbenom zavodu 24.svibnja.

Olga Vujović


Aljoša Jurinić na otvorenju 41. Samoborske glazbene jeseni
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,