Almin Kaplan: Mostarska zbirka

Izdavačka kuća VBZ predstavit će zbirku pjesama Almina Kaplana ‘Mostarska zbirka’ u četvrtak, 7. prosinca (19.30 sati) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Uz autora, na promociji će sudjelovati Ivana Bodrožić, Ivica Đikić i Drago Glamuzina.

‘Mostarska zbirka’ Almina Kaplana, upravo izašla u izdanju VBZ-a, naslovom se referira na jednu pjesničku knjigu objavljenu prije više od trideset godina, zove se ‘Sarajevska zbirka’, a njezin je autor Abdulah Sidran.

Ove su dvije zbirke prilično različite, jedina je referencijalna točka grad: ono što je Sidranu Sarajevo, to je Kaplanu Mostar. Sidranovo Sarajevo je grad prošlosti, a Kaplanov Mostar je ovaj sadašnji, ovaj od danas. Na neki lijep i gospodstven način, ‘Mostarska zbirka’ je polemična u odnosu na Sidranovu knjigu, kao dijalog dva vremena, prošlosti i sadašnjosti.

Almin Kaplan rođen je u Mostaru 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Urednik je portala za književnost i kulturu Strane. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine. Dobitnik je nagrada za poeziju Mak Dizdar za 2008. godinu (Stolac, BiH) i Ratkovićeve večeri poezije za 2012. godinu (Bijelo Polje, Crna Gora). Autor je knjiga: ‘Biberove kćeri’ (2008.), ‘Čekajući koncert roga’ (2013.) i ‘Ospice’ (2014.). Živi u selu Pješivac-Greda kod Stoca.

Kaplan spada u vrlo rijetku vrstu pisaca s izrazito prepoznatljivim pjesničkim glasom, kojeg su svjesni i kojeg slijede. Naime, veliki je broj pjesnika u svijetu (čak i izvrsnih!) koji nemaju punu svijest o svome glasu i zbog toga često prelaze iz jednog registra u drugi, iz onog koji im je prirodan u neki drugi koji im je stran, pa zbog tog tada izgledaju lažno ili neprirodno. Almin Kaplan je izrazito svoj!

Ja koji pamtim ono vrijeme, sjećam se da je objavljivanje Sidranove ‘Sarajevske zbirke’ bilo važan događaj u državi koje više nema, ali i u epohi koja je pokazivala znatno veću naklonost prema književnosti. Jednako tako – možda i više! – objavljivanje knjige ‘Mostarska zbirka’ prvorazredni je kulturni događaj.

Semezdin Mehmedinović

Tagged: , , , , , , , , , , , ,