Amira Medunjanin: Novi album Damar

Otuda gdje pjesme nose ljudska lica* stiže ‘Damar’, novi studijski album cijenjene sarajevske umjetnice Amire Medunjanin. Iza tih se pet slova, svega jedne riječi krije mnogo: suze i (o)smijeh, ljubav i bol. Ono što nas čini živima. Puls života. Duša. Damar.amira-medunjaninU stvaranju ‘Damara’ Amira je sa svojim stalnim suradnicima iznova posegla za žilom kucavicom bosanske glazbe – sevdahom i drugim vrijednim tekstovima predaka s ovih prostora. S nevjerojatnom lakoćom ona se kreće nekim tradicionalnim, znanim tekstovima i melodijama, koje s novim aranžmanima dobivaju i neke drugačije obrise i boje. Prvi put u svoju glazbenu paletu Amira je uvrstila i dvije nove, autorske skladbe.

Pjesme čežnje su intimne i tako bi ih trebao čuti onaj koji sluša. Amira to zna. O sevdahu, glazbi duše, ljubavi i boli učila je od majke. Pjevati iz duše esencija je damara. Zato ova iznimna vokalistica pjeva samo o onome što je pokreće. ‘Pjesma me mora pomjeriti, na neki način dotaknuti. Moram joj osjetiti i razumjeti damar’, ističe Amira.

Novi studijski album ‘Damar’ (Aquarius Records) u Hrvatskoj će biti objavljen 18. listopada, dvije godine od odlično prihvaćenog albuma ‘Silk and Stone’. Usporedo s novim studijskim albumom, Amira krajem listopada kreće na prvu turneju po Americi i Kanadi.

*Stih iz pjesme ‘Pjevat ćemo šta nam srce zna’ s albuma ‘Damar’ (autor: Damir Imamović)

A. R.


Amira Medunjanin
Amira Medunjanin: Sevdah u Klovićevim dvorima
Tagged: , , , , ,