Ana Ratković Sobota: Ciklus slika Šume

U utorak, 6. veljače (19 sati) u zagrebačkoj Laubi – kući za ljude i umjetnost – bit će otvorena izložbe umjetnice Ane Ratković Sobote pod nazivom ‘Šume’.Ciklus slika ‘Šume’ Ane Ratković Sobote nastavlja se na njezin prethodni ciklus ‘Planine’ u kojima je glavni motiv bio panoramski prikaz planina i šuma. Novim radovima autorica se približava planini, odabire određeni detalj koji potom prikazuje, pritom koristeći potpuno drugačiji slikarski pristup.

Svaka slika nastaje u tri etape; nakon akrilnog podslika, umjetnica preko cijele slike nanosi ulja tonova višestruko svjetlijih nego na fotografskom predlošku, a potom dolazi posljednji – tamni sloj ulja, na kojem crta i urezuje oblike služeći se alatima različite debljine, ovisno o planovima koje prikazuje. Doživljaj naslikanog mijenja se ovisno o udaljenosti od slike. Ako sliku promatramo izbliza, zapažamo mnoštvo ekspresivnih linija i točaka, gotovo apstraktnu površinu urezanu u debeli nanos boje. No, odmicanjem od slike, ona poprima hiperrealistična obilježja. Međutim, Anin prikaz prirode je samo naizgled doslovan i navodi nas na pitanje je li moguće da priroda uistinu može tako izgledati…

Ana Ratković Sobota (Zagreb, 1988.) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića. Do sada je izlagala na više skupnih i samostalnih izložbi od kojih se izdvaja sudjelovanje na 3. i 4. Bijenalu slikarstva u Zagrebu, skupnoj izložbi u svjetioniku na Palagruži te projektu oslikavanja KBC Rebro, odjel Hitne pomoći. Živi i radi u Zagrebu.

J. P.


Tagged: , , , , , , ,