Ana Rucner probudila prvo ljetno sunce na Srđu

Kako zvuči violončelo Ane Rucner kada se njegov zvuk stopi s prekrasnim sopranom Sandre Bagarić, na prvi dan ljeta u 5 sati ujutro čuli su brojni posjetitelji tradicionalnog Aninog koncerta ‘Pozdrav ljetu’ u sklopu festivala ‘Ana u Gradu’.

Najljepša prirodna pozornica, amfiteatar Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu, ugostila je umjetnike i sve ljubitelje umjetnosti koji su na poseban način obilježili Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta. Publika je, osim u glazbi, uživala i u prvoj ljetnoj Franck kavi. Glazbenu podršku Ani i Sandri pružio je pijanist Darko Domitrović. Koncert je započeo emotivnom autorskom pjesmom, koju je recitirao sam autor, Vojin Perić, a posvetio ju je Ani i gradu Dubrovniku. Ana i Darko Domitrović su praizveli njegovu Ave Mariju, koja se širila poput nježnog povjetarca istovremeno robusnim ali i zaštitnički raspoloženim Srđem.

Ovaj koncert samo je dio programa autorskog festivala ‘Ana u Gradu’. Večeras, s početkom u 20 sati, publiku očekuje i Anin koncert na Sunset Beachu Dubrovnik, na molu restorana Kantenari s potpuno drugačijim, crossover repertoarom, a ulaz na koncert je besplatan. Njime će ispratiti prvo ljetno sunce na počinak i po prvi put dvama koncertima otvoriti festival. Dolaskom na Srđ svoju su podršku projektu dali i Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, pročelnica za kulturu Ana Hilje, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i Renata Arar, pomoćnica pročelnika za međugradsku i međunarodnu suradnju.

Atraktivan repertoar i ove je godine plijenio pažnju. Umjetnici su izveli poznate skladbe; ‘Labud’, ‘Camille’ Saint-Saënsa, ‘Love of my life’ legende Freddieja Mercuryja, Albinonijev ‘Adagio’, ‘Memory’ iz mjuzikla ‘Cats’, Morriconeovu ‘Nella Fantasia’, temu ‘Zvijezda je zasjala’ iz mjuzikla ‘Byron’ u adaptaciji Darka Domitrovića, a posebne emocije izazvala je izvedba skladbe Đele Jusića ‘Život je lijep’ iz mjuzikla ‘Dundo Maroje’. Na kraju su s umjetnicima svi zajedno zapjevali poznatu Kabiljovu skladbu ‘Neka cijeli ovaj svijet’ iz mjuzikla ‘Jalta Jalta’, a Sandra Bagarić svojom je izvedbom ‘O sole mio’ uputila poseban pozdrav prvom ljetnom suncu koje je stidljivo izvirivalo iza Srđa.

‘Doista je puno nastupa iza mene, ali ovaj na Srđu neopisivo je iskustvo. Prirodne ljepote Srđa i klasične glazbene izvedbe stapaju se u savršenom skladu i osim što pružaju meni, a vjerujem i posjetiteljima, poseban doživljaj, istovremeno su mi i vječni izvor inspiracije. Zahvalna sam svim posjetiteljima što su vjerni ovom koncertu, kao i svim gostima koji su mi se pridružili u ovom slavlju glazbe i umjetnosti’, rekla je Ana Rucner.

Festivalski program nastavlja se nakon 21. lipnja još dvama predstavama, u izvedbi kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’, u Kneževu dvoru, s početkom u 20 sati. U subotu je na repertoaru predstava ‘Jučer sam se sjetio plave’ koja na pristupačan način progovara o životu slijepih glumaca i njihovom doživljaju svijeta, a u nedjelju u 20 sati na rasporedu je predstava ‘Čovječja ribica’ koja je namijenjena djeci, a zavoljet će ju i odrasli zbog važne poruke i približavanja djeci atraktivnim kostimima i scenografijom.

Redateljica predstava je Petra Radin, a glumci Vojin Perić – ujedno i ravnatelj kazališta, Dijana Biondić, Suzana Bliznac i Milenko Zeko. Sav prihod darovat će se Udruzi slijepih i slabovidnih Dubrovačko-neretvanske županije. Karte se mogu nabaviti u kinu Sloboda, na www.ticketshop.hr i pola sata prije predstava u Kneževom dvoru.

Veliko hvala na podršci gradu Dubrovniku, Turističkim zajednicama Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i samoj županiji koji već 9 godina podržavaju ovaj Festival.

Foto: Filip Bašić


Ana Rucner: Tradicionalni Pozdrav ljetu na Srđu

Tagged: , , , , , , , , , ,