Animafest – 24. Svjetski festival animiranog filma

Ovogodišnje, kratkometražno, izdanje Animafesta održava se od 3. do 8. lipnja godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol s popratnim programima i posebnim događanjima na brojnim zagrebačkim lokacijama. Suradnjom Animafesta, HAVC-a i nezavisnih digitaliziranih kina po prvi puta program će moći pratiti i publika izvan Zagreba – u čak 16 gradova tijekom čitavog trajanja festivala.
AnimafestS više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, zatim velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s priznatim stručnjacima i bogati popratni program koncerata, izložbi i razgovora s autorima.

Čak 40 hrvatskih filmova našlo se u programu ovogodišnjeg izdanja. U Velikoj panorami prikazuju se filmovi ‘Glad’ Petre Zlonoge i ‘Cura koja je voljela bajke’ Čejen Černić. Za Nagradu Dušan Vukotić (najbolji studentski film) borit će se David Lovrić s diplomskim filmom ‘Slom’, koji će tjedan dana nakon Animafesta zaigrati i na Annecyju, zatim ‘Finili su Mare bali’ Natka Stipaničeva i ‘Povratak’ osječke autorice Jelene Oroz.

Najbolje od cjelokupne dvogodišnje produkcije kratkometražnog hrvatskog animiranog filma predstavlja ‘Hrvatska panorama’ s devet filmova: ‘1000’ Danijela Žeželja, ‘Bla’ Martine Meštrović, ‘Najmanji’ Tomislava Šobana, ‘Skriveni talent’ Mirana Miošića, ‘Fliper’ Darka Vidačkovića, ‘Skretničar’ Davora Međurečana, ‘Požuda’ Irene Jukić Pranjić, ‘Bei mir bist du schön ‘Darka Bakliže i ‘Zlatkine žute minute’ Krešimira Zimonića.

Ono što je posebno ove godine jest da Animafest više nije ekskluzivno zagrebački događaj, već će se po prvi puta proširiti cijelom Hrvatskom. Naime, tijekom čitavog trajanja festivala publika diljem zemlje moći će istodobno sa zagrebačkom uživati u umjetničkoj animaciji koju uglavnom nema prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji ili na televiziji. Devetnaest odabranih animiranih filmova prikazivat će se u čak 16 nezavisnih kina – u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici, Zaboku i Osijeku.

Program ‘Animafest u nezavisnim kinima – Krenimo u kino!’ nastao je u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra, a nastavlja se na uspješan projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača. Donosi izbor iz tri festivalska segmenta ‘Lutka-film’, ‘Cartoon d’Or’, ‘Program za djecu i mlade’ te dugometražni naslov ‘Usvajanje odobreno’.

S liste od preko 150 uglednih svjetskih gostiju festivala može se izdvojiti Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je ostvario briljantnu karijeru u filmu i visokoj modi. Surađivao je s Timom Burtonom i Lady Gagom, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson’s Creature Shop te kreirao efekte filmova o Harryju Potteru i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Wright će u Zagrebu održati radionicu animatronike u sklopu ‘Programa za djecu i mlade’.

HAVC

Pročitajte još: Midhat Ajanović: Nedeljko Dragić – Čovjek i linija (monografija)

Tagged: , , , , , , , , ,