Antifašistički dani u Zagrebu

Antifašistički dani u Zagrebu uz ‘Diskusije za bolje sutra koje nikad ne dolazi’ održat će se u subotu 17. siječnja u Infoshopu knjižnici Pippilota. Razmišljat će se kroz zanimljivu diskusiju.
Antifašistički dani u Zagrebu17.00: Žene protiv ženskih prava: jačanje desnice i njezine glasnogovornice
Gošće: Dijana Čurković (Radnička Fronta), Mirna Ravnić (Druga Rijeka)
Iako desničarskim pokretom tradicionalno dominiraju muškarci, u posljednje vrijeme sve češće primijećujemo žene koje istupaju u javnost sa snažno definiranim stajalištima radikalno desne opcije. Ovaj regresivni trend porasta nacionalizma i ksenofobije, simptomatičan za Hrvatsku kao i za Europu, donosi val političarki, aktivistica i predstavnica sa samog ruba desne opcije koje osvajaju simpatije i odobravanje širokih razmjera. Kroz diskusiju će se baviti pitanjem kako žene koje u javno-političkom životu zastupaju radikalnu desnicu utječu na društvo i koji su mogući uzroci ovog fenomena.

18.30: Strategije antifašizma
Gosti/šće: aktivisti/ice Mreža antifašitkinja Zagreb, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Ka Matrix, AKC Attack, Škatula
Koji su relevantni čimbenici danas oko kojih se tvori otpor, kako se postaviti prema problemu te koji je izlaz iz novonastale situacije rasta fašizma u lokalnoj sredini? Može li civilno društvo biti ta spona između nezadovoljstva i reakcije? Je li uopće nužno raditi na stvaranju zajedničkih platformi djelovanja? Diskusija je zamišljena kao prikaz trenutnog stanja otpora i pokušaj razvoja novih načina suočvanja s izrazito desnim elementima društva.
Diskusije moderira: Damir Batarelo (Škatula)

19.30: Besplatno oslikavanje vaših majica anti-fa motivima
Za sve prisutne pripremljena je sitotisak akciju kako bi komade odjeće posjetilja učinili što ljepšima sa svježe otisnutim anti-fa motivima. Potrebno je samo ponijeti nešto robe, zamoliti ljubazne aktiviste/kinje da vam pripomognu s odabirom i u tren oka ćete imati uspomenu vječna trajanja.

20.00: Vegan večera za sve okupljene
Kolektiv veselih anarho kuhara AKC Attack će počastiti obilatim obrokom. Na trpezi će se naći maneštra od raznog povrća, salata, polpete i sve ono što kuhari ponude.

Nakon produktivnog dana, slijedi zabava u klubu Attack uz dozu hardcore punka. Svirat će: Bolesno grinje (Pula, grind/core), Jesus Ain’t In Poland (Italija, grind/punk) i Culto De Cargo (Italija, crust/punk).

P. R.

Tagged: , , , , , , , , ,