Antonio Grgić: Sjene (crteži, grafike, objekti)

U četvrtak, 3. rujna u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu otvara se izložba ‘Sjene’ autora Antonija Grgića.
Antonio Grgić-SjeneU projektu ‘Sjene’ autor kroz performans iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije svog uklanjanja. Kroz performans se ritualno priziva potisnuto sjećanje na nasilno uklonjen simbolički sadržaj iz javnog  prostora. Iza performansa ostaje materijalni trag na pločniku u obliku nacrtane sjene koji je spomenik sam po sebi, spomenik srušenom spomeniku. Taj crtež sjene srušenog spomenika na pločniku, protokom vremena, polako nestaje i daje mogućnost opraštanja sa simboličkim sadržajem koji je nasilno uklonjen.

Do sada su ‘Sjene’ iscrtane  u nizu hrvatskih gradova te u inozemstvu. Autor ne fotografira nacrtane sjene, već ih poslije akcije prenosi na papir u obliku crteža i objekta.

Različitim tehnikama na papiru autor briše razliku između crteža i stvarnog urbanog ambijenta gdje se spomenik nalazio. To uspijeva kroz upotrebu materijala koji su dio urbane svakodnevice: žvakaćim gumama, mokraćom, sprejevima u boji, bitumenom, benzinom, motornim uljem. Također, autor koristi tehnike paljenja, izlaganja atmosferskim utjecajima i otiskivanje površine pločnika na mjestu gdje je spomenik stajao. Kao i kod nacrtanih sjena na pločniku, i kod tih crteža i objekata upotrebom navedenih tehnika i materijala nacrtana sjena na papiru blijedi i nestaje.

Na otvaranju izložbe bit će predstavljene grafike autora nastale otiskivanjem asfaltne površine pločnika na lokaciji na kojoj se nalazio spomenik ‘Izvidnica’ akademskog kipara Ivana Sabolića, u izdanju Pastorale kustosa Marijana Špoljara.

ULUPUH

Tagged: , , , , , , , , , ,