Arheološki muzej: Spašavanje Zagrebačke lanene knjige

U Arheološkom muzeju izvršeno je osiguranje Zagrebačke lanene knjige (Liber Linteus Zagrabiensis) koja je bila je izložena u posebnom okviru sa zaštitom od specijalnog stakla i položena na čvrstu čeličnu konstrukciju pod kutem od 60°.Tijekom potresa nije oštećena, no zbog mogućih daljnjih podrhtavanja tla ili naknadnih oštećenja prostora u kojem je izložena, pohranjena je u već postojeću zaštitnu ambalažu zajedno s uređajem za daljinsku kontrolu mikroklimatskih uvjeta.

S obzirom na to da je konstrukcija zaštitnog okvira sa staklom teška oko 150 kg i dimenzija 400×80 cm, na osiguravanju Zagrebačke lanene knjige radilo je šest djelatnika Arheološkog muzeja. Dosadašnji podatci, koji se očitavaju na uređaju za daljinsku kontrolu mikroklimatskih uvjeta svakih 15 minuta, pokazuje da nije došlo do prevelikih odstupanja niti relativne vlage niti temperature. Nakon procjene statičara, odlučit će se o eventualnom izmještanju Zagrebačke lanene knjige u sigurniji prostor.

Tzv. Zagrebačka mumija koja se nalazi u Etruščanskoj sobi Arheološkog muzeja u Zagrebu zajedno s Zagrebačkom lanenom knjigom također tijekom potresa nije oštećena.

Više o poznatim izlošcima tzv. Zagrebačkoj mumiji i Zagrebačkoj lanenoj knjizi možete pročitati ovdje 

A. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,