Atelier Propadalo: Studio 54 na zagrebački način

Umjetnost je možda zamrla, no umjetnici nisu, navedeno je prilikom otvaranja ateliera slikara, dizajnera, scenografa i glazbenika u najužem centru Zagreba, na mjestu stare tiskare u jednom od dvorišta Ilice 54. Zapuštenom zdanju tiskare Ivica Propadalo i njegova supruga Dragana Todorović Propadalo udahnuli su novi život, ali i najavili neka bolja vremena za umjetnike i umjetnost.‘Odmah u početku moram naglasiti da je svaka sličnost s kultnim Studijom 54 namjerna! Vodili smo se tom namjerom i pri uređenju prostora, koji sam po sebi ima i više no zanimljivu povijest. Tu se navodno nekad nalazio atelier pokojnog profesora Žana, a nakon njegove smrti uselila se tiskara sve do 1997. god, što je i danas vidljivo kroz plakate i fotografije brojnih ex Yu i svjetskih zvijezda koji sa zidova svjedoče o nekim drugim vremenima. Od imena iz svijeta glazbe, filma i sporta, preko poneke skromno obnažene ljepotice pa sve do Glasa koncila i katoličkih kalendara iz Večernjeg lista, prostor nam je donio nevjerojatne kombinacije spojivog s nespojivim i poslužio kao odlična kulisa za neku novu umjetničku priču’, poručuje Ivica Propadalo.

O atelieru i radu umjetnika govorio je likovni i glazbeni kritičar Zlatko Gal, a otvorenje ove umjetničke oaze podržale su brojne osobe iz javnog i kulturnog života.

Ivica Propadalo rođen je 1950. godine u Livnu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Dugi niz godina djeluje kao glazbenik i slikar, a od 1988. kao samostalni umjetnik. Autor je brojnih statua i nagrada kao što su Dora, Porin, Grand prix za Međunarodnu biciklističku utrku kroz Hrvatsku, zatim nagrade Hrvatske turističke zajednice: Plavi i Zeleni turistički cvijet, Djelatnik godine, Zlatna penkala, Međunarodna nagrada CIRCOM za najbolje europske TV emisije i mnoge druge. Autor je i dizajner brojnih plakata. Za svoj slikarski i scenografski rad dobio je niz domaćih i stranih nagrada i priznanja, Grand prix na Međunarodnoj izložbi crteža u Rijeci 1998. godine, kao i Grand prix na Međunarodnoj izložbi portreta u Tuzli iste godine. Posjeduje dvije monografije: ‘Crteži s mog radnog stola’ i ‘Scenografije – instalacije s razlogom’.

Glazbenu karijeru započinje u grupi Cod, koja je svojevremeno pratila Zdravka Čolića i Kemala Montena. Prije deset godina aktivirao je svoju grupu iz studentskih dana Teška industrija, koja i danas uspješno djeluje u Hrvatskoj i zemljama regije. Suosnivač je i umjetnički direktor Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH. Bavi se adaptacijama i uređenjem interijera. Ove godine zajedno sa suprugom Draganom adaptirao je staro seosko imanje kraj Svetvinčenta, u selu Foli u Istri. Vila Folirantica uvrštena je među 12 najljepših vila u Hrvatskoj.

K. I. / Foto: Ivana Kaurloto


Tagged: , , , , , , , ,